Макарина, ценовска макарина, водна баница, къпана баница или варена баница - това ястие има много имена, в зависимост от това в кой край на България я приготвят. В село Каранци, където е много известна, я точат, като първата и последната кора, са по-големи от тавата, в която се реди. Така са сигурни, че когато обърнат баницата, тя няма да се разпадне.
Макарина се прави по малко по-различна технология от традиционното и затова изисква повече време. Тя не се пече във фурна, а върху котлон. В миналото тавата с баница се е поставяла върху жаравата, а след това на открит огън върху тенекия. Обръщала се и се изваждала с дълга дървена лопата, наречена кърк. Днес може да се изпече дори върху керамичния котлон, но може и спокойно да я пъхнете във фурната.
Преди да се подредят корите, се къпят във вода. Това ги прави почти готови за консумация.
Съставки
- 2 връзки Магданоз
- 250 г Краве масло
- 500 г Краве сирене
- 1 с.л. Сол
- 1/2 ч.ч. Олио
- 3.5 ч.ч. Брашно
- 3 бр. Яйца
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се пресява в широка тава. Яйцата се чукват в дълбока купа и се разбиват с вилица. Добавят се олиото, солта и брашното. От всички продукти се омесва меко тесто.
- 2. Оформя се на 10 равни по големина топчета, които се оставят върху набрашнена повърхност.
- 3. В широка тенджера се сипват 4 ч. ч. вода и 1/2 ч. л. сол. Топките тесто се разточват на кори с дебелина около 0,5 см. Всяка кора се потапя във водата за 3 минути. Не е проблем, че няма да е разпъната и ще се набръчка. След като се извади от горещата вода, се слага в съд със студена вода. Може да добавите и няколко кубчета лед, защото топлите кори повишават температурата на течността.
- 4. Тавата, в която ще печете баницата, се намазва с масло - по дъното и стените. Сложете първата кора, а отгоре намажете с разтопено масло. Наръсете със сирене и нарязан магданоз.
- 5. Тавата се поставя върху котлона за 20 минути. Върти се, така че всички части да се изпекат. Когато се изпече отдолу, се обръща, за да се изпече и от другата страна.