За приготвянето на оцета изберете добре узрели ябълки. Ако плодовете са качествени и чисти (не пръскани с пестицидни препарати), в оцета ще се зароди т. нар. оцетна гъба – бяло пихтиесто вещество, с дебелина 1-2 см, което лежи на повърхността. Оцетната гъба може да се използва като закваска за следваща доза оцет.
Съхранявайте съда в помещение, в което температурата не пада под 10 градуса, в противен случай ферментацията няма да се получи. По-високата температура ще я ускори.
Изберете широк и висок съд, в който да приготвите оцета, за да имате възможност периодично да го разбърквате.
Посочените продукти са за 2 л оцет. Ако ябълките са много сладки на вкус, може да намалите количеството захар.
В някои рецепти е посочено добавянето на мая за оцет. Спокойно, това не е маята, с която замесваме хляб. Маята за оцет е закваската, която съдържа живи бактерии. Тя внася живота и позволяват да се получи нова доза домашен оцет. Добива се от ферментацията на ябълково вино.
Домашният ябълков оцет е чудесен за подправяне на ястия, салати, за приготвяне на туршии, а също така се използва и с профилактична и лечебна цел.
Ако имате повече ябълки и се чудите как да ги съхраните по-дълго време - може да прочетете тук - Как да съхраним ябълките за зимата.
Съставки
- 4 с.л. Пчелен мед
- 100 г Захар
- 3 кг Ябълки
- 6 л Вода
Начин на приготвяне
- 1. Измийте и почистете ябълките от семките,дръжките и загнилите участъци. Нарежете ги на тънки лунички.
- 2. Разтворете захарта и меда в леко затопленавода.
- 3. Сложете плодовете в съда и залейте съсзахарната смес. След това допълнете буркана с останалата хладка вода.
- 4. Поставете някаква тежест – малка чинийка,чисти камъчета, увити в марля, за да притиснат ябълките към дъното на буркана ите да не изплуват на повърхността.
- 5. Покрийте отвора на съда с памучен плат(тензух или марля) и оставете на топло място да ферментира.
- 6. Разбърквате добре. За да не изплуват отгоре,може да ги затиснете с малка чинийка или да навиете една добре почистена лозовапръчка във формата на венец. Отвора на буркана покрийте с тензух или марля.
- 7. Оцетът ще е готов след 6 седмици. Прецедетепрез марля и отделете оцета в стъклен съд. С течение на времето утайката щепадне на дъното.