Светът около нас е пълен с неща, които ние приемаме за даденост. Но зад тях стои човек, който е вложим множество усилия и въображение, за да ги направи реалност. Невинаги обаче човекът, който получава адмирации награди и финансови печалби от изобретението е този, който го е измислил. Зад много от откритията, които днес са се превърнали в част от ежедневието, ни стоят жени. Те са онези представителки на нежния пол, които са доказали, че по нищо не отстъпват на мъжете. За съжаление техният труд е бил преписан на други.

Снимка: iStock

Една от любимите ни бордни игри - "Монополи" е изобретена от Елизабет Маги Филипс. Създателката я е кръстила „Играта на лорда на земи“ (“The Landlord’s game”). Идеята на играта е била да демонстрира системата, която „краде“ земите на хората. Същевременно Филипс искала да осмее монополистите на онова време като Джон Д. Рокерфелер. Изобретателката получава патент през 1903 г. Точно когато играта започва да придобива популярност, Чарлз Дароу патентова улеснена версия на същата бордна игра и я кръщава „Монополи“. По-късно Дароу продава играта на компанията “Parker Brothers” и историята запомня него като изобретател на любимата на поколения бордна игра.

Снимка: iStock

Сутиенът, който днешно време е задължителна част от облеклото на почти всяка жена, е изобретен от Карис Кросби в началото на 20 в. Изобретателката била на едва 19 г. и тесните корсети я мъчили ежедневно. Един ден тя се ядосала и казала на прислужницата си да й донесе копринени носни кърпички, корда, ленти, игла и конец. Набързо жената успяла да създаде дизайн, по който днешно време се правят всички сутиени. През 1914 г. Кросби получава патент за дизайна си и основава фирма за така наречените тогава „backless brassiere”. По-късно й се наложило да продаде компания си за едва 1500 $ на “Warner Brothers Corset Company”, които заличават името на изобретателката от историята.

Снимка: iStock

Работещата във фабрика за изработка на хартиени торбички, Маргарет Найт се досеща, че би било много по-удобно и лесно ако дъното на торбичката е плоско. Водена от тази идея, тя създава машина, която сгъва торбичките така, както ги познаваме ние. Мъж на име Чарлз Анон обаче краде идеята и патентова същото изобретение. Найт започва дело срещо мъжът и въпреки обидния му довод „една жена не би могла да измисли подобно нещо“ изобретателката успява да спечели делото. Тя получава патент за откритието си през 1871 г.

Снимка: iStock

Може би едно от най-големите открития в гентиката е двойната спирала на ДНК. Джеймс Уотсън и Франсис Крик, които по-късно печелят Нобелова награда за „откритието“ си, използват за доказателство в изследването си снимка, която е направена от Розалин Франклин. Изследователката я показва на своя лекция през 1951 г, където присъства и Уотсън. Изследователката се е досетила да направи рентгенова снимка, която доказва теорията за двойната спирала. Двамата биолози публикуват проучването си две години по-късно и получават всички адмирации за доказана си теория.

Снимка: iStock

Разбиването на атомни ядра е откритие на Лизе Майтнър, която работи с партньора си Ото Хан. Двамата заедно откриват, че при разбиването на атомни ядра се освобождава голямо количество енергия. Мейтнър е тази, която успява да напише теоретично доказателство за причината и начина на реакцията. Въпреки че Лизе е позната като „майката на ядрената бома“ и трудът й е неоспорим, Ото Хан е единственият носител на Нобелова награда за тяхното откритие.

Снимка: iStock

Холивудската звезда Хеди Ламар работи заедно с компизитора Джордж Антхайл, за да осъществят идеята й за „прескачане на честоти“, която е в основата на днешните безжични мрежи. Точно по време на Втората световна война, красавицата успяла да измисли концепция, чиято цел била да се предотврати подслушване. Правителството обаче не приема на сериозно идеята й. Ламар получава патент за откритието си, но американските военни служби го скриват. По-късно започват да работят тайно по концепцията на звездата, но тя не получава никакви заслуги за идеята си. През 2000 г. обаче Ламар получава награда за откритието си, защото патента е намерен след толкова години. Същевременно „прескачане на честоти“ е в основата на съвременните технологии като Wi-Fi, Bluetooth, GPS. Те генерират огромни приходи, но нито стотинка не е отишла при Хеди Ламар.

Снимка: iStock

Чистачките на предното стъкло на всяка една кола са нещо, без което днешната автомобилна индустрия не би била това, което е. Те всъщност са идея на Мери Андерсън. Креативната жена измисля чистачките и ги скицира след като забелязва как се мъчи шофьорът й в дъждовно време. Той трябвало да слиза от колата и да почиства стъклото с кърпичка. Жената получава патент за откритието си, но нито една автомобилна компания не се съгласява да я реализира. След изтичането му, производителите започват да използват идеята на Андерсън и я реализират. Тя никога не получава компенсация за труда си.