57,8 % от българите консумират сирене всеки ден, но повече от 30% не познават нито един от производствените процеси. Сред най-познатите етапи е „зреенето“ – 77%, а най-непознат се оказва „изпичането“ и терминът „порцеланов лом“. Това са резултатите от специално потребителско проучване на една от най-старите мандри в България (1959 г.). На специално събитие LACRIMA представи пълната си гама млечни продукти и обновеното портфолио. Всички продукти на LACRIMA са по традиционна рецепта и с автентичен вкус, произведени изцяло ръчно от специалисти с над 20 г. опит в областта.

Процеси в сиренарството*, разкрити от Илиан Илиев, Главен технолог на LACRIMA

1.    Събиране на млякото
Окачествяване на млякото във фермата. Само мляко, отговарящо на стандартите на LACRIMA, се събира в събирателните резервоари на дружеството. Стриктен ежедневен контрол в лабораториите на LACRIMA и независим мониторинг в акредитирана лаборатория два пъти месечно. Ние правим сирене от мляко и държим то да е истинско и качествено.

2.    Пастьоризация
Основен процес в сиренарството, гарантиращ безопастност и качество на продукта. Свързан е само с кратка температурна обработка на млякото.

3.    Изливане
След пастьоризация, млякото се излива в големи еднотонни вани, където се осъществяват останалите етапи от процеса на подсирване. Имаме специално обособени помещения за краве и овче мляко.

4.    Подсирване
Оттук започва тайната на процеса. Тук добавяме  фермента и живите български бактерии ,които осигуряват вкуса и структурата на продукта. Във всяка вана се влага точно определено количество закваска, която впоследствие ще даде специфичния вкус на сиренето.