„Инициативата на Фондация „Дигиталните деца“ – DigitalKidZ е вече част от проекта на Министерство на образованието и науката "Твоят час". Първите две програми за личностно развитие и повишаване на дигиталната грамотност са вече достъпни в официалния профил на инициативата в сайта на проекта”, заяви на официална пресконференция президентът на инициативата DigitalKidZ и председател на Фондация “Дигиталните деца” Ивелина Атанасова. Тя представи участниците и лекторите в програмата на петото поредно издание на DigitalKidZ.

Психологът Надежда Милева, биологът Камелия Митева, Анастасия Димитрова, Магдалена Ангелова, Илона Станева – маркетинг директор на FIBank, партньор на инициативата, Директорът на Британския съвет – Любов Костова, Френското аташе по образователно сътрудничество – Валери Дрейк и още десет експерта в областта на образованието, възпитанието, киберсигурността и психологията ще дискутират сигурността на децата в интернет и иновативните форми за организиране на съвременния образователен процес. Г-жа Атанасова представи авторската програма „Приключенията на Зед“, създадена от екип на DigitalKidZ, която дава възможност на децата развиват своята емоционална интелигентност, умения за работа в екип, креативност и творчество, редом с дигиталните си компетенции и грамотност. Програмите, разработени от висококвалифицирани специалисти са съставени под формата на модули, които могат да се адаптират към дадена група участници. Подходящи са за деца от 7 до 10-годишна възраст. Обучението в рамките DigitalKidZ клуб е процес на изграждане на знания, развитие на подкрепящи и утвърждаващи личността нагласи и ценности, както и усвояване на социални и жизненоважни умения, които стоят в основата на съвременния информационно-комуникативен начин на живот. Част от заниманията по програмиране, киберсигурност, кариерно ориентиране за деца, работа в екип и емоционална интелигентност ще бъдат демонстрирани в паралелната програма за деца, която допълва програмата на конференцията

DigitalKidZ, която ще се проведе на 15 октомври 2016, от 10.00 часа в зала 6 на НДК, София.

В рамките на предстоящия през октомври форум Фондация „Дигиталните деца“ и Фондация „Америка за България“ организират и кръгла маса с посланиците на Великобритания, САЩ, Израел, Франция и техни гости, посветена образованието и добрите практики по света. Контролът на децата в мрежата и при използването на смарт устройствата ще бъде широко дискутирана тема.

„По последни данни на Националния център за безопасност в интернет, МВР и Агенция за закрила на детето, 80% от времето си децата до 16 години прекарват в интернет, а само 50% от родителите са наясно какви са преживяванията им в глобалното дигитално пространство. 31% от българските деца водят кореспонденция с непознати чрез размяна на лични съобщения, 80% са склонни да излъжат за възрастта си, за даполучат достъп до забранено съдържание, а 20% попадат на порнографско съдържание случайно.Мнозинството споделят, че са били разстроени”, заяви Ивелина Атанасова и допълни: ”Инициативата DigitalKidZ помага на родители и учители да повишат своята дигитална грамотност и да бъдат в подкрепа на съвременните деца. В есенното издание нанационалната образователна конференция DigitalKidz ще наблегнем на начина, по който се променя средата, в която растат децата ни. Заедно с Фондация „Америка за България” организираме кръгла маса, в която с участието на дипломатически представители и Министерство на образованието ще се дискутират добрите практики по света и промените в българската образователна система.”

Семинарната част в рамките на есенното издание на DigitalKidZ ще бъде посветена на технологиите в образованието на 21 век, възможностите за развиване на въображението, ранната финансова грамотност и онлайн покупките на подрастващите, родителския контрол и защитата в интернет.

Наричаме децата днес не защото могат да ползват компютър и таблет, а защото не познават света преди технологиите. Децата ползват таблети и смарт устройства преди да проговорят и нашето задължение е да ги научим какво могат да правя с тях и какво не. Всичко, което забраняваме на децата си по отношение на смарт устройствата, трябва да бъде комуникирано с тях. Самоцелното забраняване не е най-доброто решение. Мониторингът на смарт устройството е задължителен. Вече имаме възможност да следим местоположението на децата си – дали през телефон, GPS или дебитната карта в джоба им, но това не бива да бъде правено тайно от тях. Децата трябва да са наясно, че целта е тяхната сигурност и безопасност, защото по този начин полагаме основите на доверие в комуникацията ни”, пояснява Ивелина Атанасова, разкривайки темите свързани с кибер сигурността, които ще бъдат разглеждани по време на предстоящото издание на DigitalKidZ.

Инициативата DigitalKidZ е проект на Фондация „Дигиталните деца”. Създаден през 2014-а година с амбицията на помага на родителите и учителите на съвременните деца да повишат своята дигитална грамотност, за да развият техните когнитивни социални умения, критично мислене и грамотност за боравене с цифровите технологии и онлайн медии. Отличена от Forbes Bulgaria като Responsibility Campaign за 2016-та, “Национална мрежа на децата” за принос към благосъстоянието на децата в България и от Дарик радио – част от класацията „40 до 40” (2015) за иновативни идеи и проекти, които дават тласък в развитието на обществото и икономиката.