Знаете ли, че в някои рецепти яйцата са абсолютно излишни? Свикнали сме да ги прибавяме в тестото за сладкиши, в баници, палачинки, заливки и застройки. Но каква всъщност е ролята на яйцето? 

Яйцето е слепващото вещество, което държи сухите съставки заедно, за да има ястието ни хомогенен вид.

Яйцата съдържат холестерол и ако ги пропуснете в състава на ястието си, може да го направите малко по-здравословно.

Яйцата служат като набухватели. Колкото повече от тях слагате, толкова по-бухнал ще бъде кексът и пухкава баницата. Сравнете как изглежда например един кекс с 12 яйца и такъв с 3. И не става дума само за количеството на тестото.

Яйцата правят косистенцията на ястията по-фина.

Те придават влажност на храната, което я прави крехка и лека.

С какво можем да заменим кокошото яйце?

Удачен заместител е т.нар. ленено яйце. То се приготвя от ленено семе и вода. Консистенцията може да се използва както в солени ястия, така и в сладки печива.

Как се приготвя?

Смесете 1 с. л. ленено семе, без значение дали е цяло или счукано. Към него добавете 3 с. л. вода. Тази смес се равнява на 1 яйце. Разбъркайте леко сместа, докато стане хомогенна и оставете да почине за 10 минути. През това време водата ще се желира и сместа ще бухне леко.

Водата не бива да е гореща, нито студена. За да е хомогенна сместа, използвайте пасатор. Той ще натроши лененото семе на фин прах и то няма да се усеща в състава на ястието, за което ще използвате „яйцето”.

С тази смес може да заместите до 4 яйца. Повече от това количество предполага използването на повече ленено семе и вода, което може да направи тестото твърде тежко, а вкусът – наситен.

Вместо ленено семе, може да използвате чия или семенца от дюля/ябълка. Принципът на приготвяне е същият.