125 души са се подредили пред мен и чакат да дам сигнал за старт.

Задачата ми е да ‘’загрея’’ групата за тренировка. Тренировката ще е тежичка, почти военна, повечето участници са фитнес треньори или атлети. Залата е доста голяма - 2 баскетболни игрища – лъскави и просторни.

Заставам пред групата и се усмихвам до ушите, както само аз мога като съм едновременно развълнувана и ме тресе сценична треска: ‘’Здравейте, аз съм Галя. През следващите 20 минути ще направим една по-нестандартна загрявка за тренировка. Моля събуйте се боси. Няма да говоря през цялото време – следете движенията ми, повтаряйте след мен и се насладете на движението’’.

През следващите 20 минути превеждам групата през серия от свързани движения, които отстрани приличат на смесица от движения на бебета, различни животни, на танц или бойно изкуство. Докато аз преминавам бавно от едно движение в друго – лазим, търкаляме се, подскачаме и се завъртаме, сгъваме се, разтягаме се и дишаме – цялата група е в магически синхрон. Въпреки че никога не са виждали Primal Move, системата им харесва инстинктивно, от време на време се чува весел смях и закачка. След 20-те минути всички са приятно уморени и един по един минават да ме поздравят и да кажат, че се чувстват страхотно подвижни и леки.

Такъв тип тренировки стават все по-популярни.

Двете основни системи се наричат Primal Move (първично движение) и Move Nat (природно движение).

Идеята им е да върнат човешкото тяло към пълния му капацитет от заложени движения – да можем да се търкаляме, да лазим, да се катерим, да отскачаме с лекота.

За съжаление повечето съвременни хора прекарват часове приковани към компютъра и могат само да мечтаят да правят каквото и да било с лекота и усмивка. Много често отиваме във фитнес залата, за да се напрегнем още или пък тичаме, играем тенис или се занимаваме с йога, за да ‘’правим’’ упражнения, а не за да се насладим на красотата и изящността на едно движение.

Както на всяка пума, леопард или птица са заложени естествени, красиви и природни движения, такива са заложени и на нас. Макар че фитнес индустрията намира много начини да ни ‘’тренира’’ и ‘’забавлява’’, много малко от тях позволяват да развиваме естествено заложените ни и доста добре ‘’забравени’’ умения.

За мен като практик и обучител в системата, Primal Move беше естествен отговор на търсенето на система от движения, които да приличат на игра, да са изящни и красиви и същевременно да помагат на клиентите ми да са в страхотна форма и да нямат неприятни болежки. С Primal Move възстановяването от травми е по-бързо, загрявките за тренировки са весели и ефективни, а самите движения лесно могат да се използват и за добиване на сила, издържливост, координация, ловкост и бързина.

Много интересно е и приложението на системата за развитие на умствените ни умения – ранното детско развитие, когато едно бебе се учи да се търкяля, обръща, лази, кляка и изправя е свързано не само с развитието на физическите, но и на психическите и когнитивни способности на един човек. Преминавайки отново през движения, които са заложени в развитието на човешката двигателна система, можем да придобием или подобрим и способността си да мислим по-бързо, да сме по-креативни и енергични.

Ако се интересувате от историята - създател на системата е унгарецът Петър Лакатос, който зедно с екипа си провежда обучения на треньори в цяла Европа. Неговата лична мисия и желание е да въведе Primal Move в образователната система на Унгария и да помогне на децата да имат активен, динамичен и забавен начин да се движат, вместо да се занимават със скучните програми по физическо образование. С това той се надява не само да подобри физическите, но и умствените им способности за наистина здраво младо поколение.

Ако системата ви е интересна, може да видите примерни видео демонстрации в Youtube.

 Хубаво е да практикувате с треньор, който е добре обучен и може да адаптира тренировката за вашето тяло. Надявам се в края на лятото да направя такова обучение в България и да запозная повече хора с практиката и методиката на Primal Move. За мен това е най-страхотното откритие след танцуването, тай чи и йога – в Primal Move се срещат здраве, природа, креативност, динамика и грация, които нямат паралел в друга съвременна система.