Метаболизмът е комплекс от множество процеси за превръщане на храната в енергия. Някои хора имат ускорен метаболизъм и по-бързо изгарят калориите, но други по-бавно. Наднорменото тегло често се обяснява именно със скоростта на обмяната на веществата. 

Първи мит

Не може да промените метаболизма си.

В действителност генетиката играе роля в метаболизма, което кара хората да мислят, че не могат да го променят. Но гените не са единствения фактор. Мускулатурата също има значение. Поддържаните в добър тонус мускули изгарят повече калории за час, в сравнение с мастната тъкан. Това обяснява, защо метаболизмът има тенденция да отслабва с напредване на възрастта, защото с годините намалява и мускулната маса. 

Какво може да се направи:

Съпротивлявайте се на годините с упражнения. Това ще ви помогне да заместите тлъстините с мускули. Вашата фитнес програма трябва да включва тренировки за сила и аеробни упражнения. 

Втори мит

Много нискокалорична диета може да усили метаболизма. 

Звучи логично: "Ядеш малко - губиш много”, но тялото е достатъчно "интелигентно", за да осигури оцеляването си. При ниско калорична диета то намалява използването на енергия за нормалните функции, т.е. скоростта на метаболитните процеси не се увеличава, напротив - забавя се.

Какво може да се направи:

Избягвайте екстремните нискокалорични диети. Не бързайте и не пропускайте нито едно хранене през деня. По-скоро изберете балансираната диета. Ако искате да отслабнете, най-добре е то да става бавно, за да постигнете редукция на теглото от половин до 1 килограм на седмица. Когато сте насочили вниманието си върху калориите, намерете и подходящ начин за допълнителното им изгаряне чрез редовна физическа активност. 

Трети мит

Някои хранителни продукти могат да ускорят метаболизма.

Няма магично действащи храни, таблетки или екстракти с траен ефект за засилване на метаболизма. Някои храни могат да дадат тласък за усилването му, например лютата храна, но стимулирането е за много кратко. 

Какво може да се направи:

Яжте разнообразни храни - зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, съдържащи фибри и останете верни на умерените по големина порции.

Проблем настъпва при заболявания като: захарен диабет, хипер- или хипоактивност на щитовидната жлеза, хипертония, увеличена пикочна киселина, повишени триглицериди и холестерол в кръвта. Те са основната част от възможните прояви на метаболитния синдром - диагноза, която все по-често бива поставяна. Затова консултирайте се с лекуващия ви лекар, дали в здравословното ви състояние не се корени причината за наднорменото тегло.