Никак не е приятно да се събудиш след кошмари. Истинските виновници за тях често са някои от нещата, които сме правили през деня. Те се различават от обикновените сънища, защото ни събуждат внезапно, често са в ранните часове и вместо да спим, се въртим уплашени в леглото. Децата по-често сънуват кошмари, отколкото възрастните, но това не означава, че възрастните не ги изпитват по същия начин. Според експерти по психология, около 50% от възрастните сънуват кошмари, а при жените се случва по-често, отколкото при мъжете.

Кошмарите не са заплаха за здравето, но ако са последователни и тежки - това вече се превръща в проблем. Този тип некачествен сън се отразява на работата, отношенията с близките и вреди на ежедневните ангажименти, защото отнема от енергията ни. Сънят е времето за тялото, в което то да се отпусне и да рестартира за следващия ден, а кошмарите пречат това да се случи. Те предизвикват високо състояние на тревожност, което пречи на тялото да се отпусне и предизвиква промени през следващия ден: повишена умора, засилена сетивност, нужда от кофеин и захар. Експертите откриват връзка между честите кошмари и проблемите на психичното здраве. Проучвания установяват, че хората, които изпитват редовни кошмари, са изложени на по-висок риск от самонараняване и дори самоубийство.

Но как да контролирате сънищата си и да избегнете кошмарите? Един от начините е да погледнете какво може да допринесе за тях. По-долу са изброени шест неща, които допринасят за проблеми със съня и водят до кошмари.

1. Имате определени личностни черти
Някои изследвания твърдят, че чертите от характера могат да са виновници за лошите сънища. Проучване от 2001 г. се е фокусирало върху хора, които са изпитвали около два кошмара на месец и е установило, че тези, които са по-чувствителни, имат по-чести кошмари. Друго проучване разкрива, че хората с артистични и творчески интереси също са по-склонни да сънуват кошмари. Австрийско-американският психоаналитик и изследовател на съня Ърнест Хартман установява, че хората с по-тънка стена между себе си и света - тези, които са открити, чувствителни и творчески, са по-склонни да имат по-дълги, ярки, детайлни и емоционални сънища. 

2. Проблеми с психичното здраве
Негативното мислене и нерешените въпроси играят огромна роля при определянето на това какъв кошмар ще сънувате и дали ще се появи изобщо. Нашите мозъци работят като компютър и това, което се върти вътре в главата ни, е равно на това, което се получава по време на сън. Така че, ако си легнете с отрицателни мисли - ето какво ще рециклирате, докато спите. Докато депресията определено е фактор, общият стрес от ежедневието също може да окаже значително влияние. Общите обстоятелства като преместване, предстоящо изпитание или промяна на ролите на работното място, могат да предизвикат кошмар. Стресът, неразрешените конфликти и личните трагедии допринасят за генерирането на кошмари. Кошмарите са пъпките на нашето въображение. Пъпките се появяват след прекомерното натрупване на мръсотия и бактерии в кожата, кошмарите са вторичен продукт на ума, развален от проблеми и тревоги.

3. Преживявате стара травма
Според проучване от 2015 г. кошмарите са основен симптом на пост-травматично стресово разстройство. Това може да затрудни отново заспиването, което на свой ред може да направи по-дълъг и предизвикателен целият ви ден. Някои хора се събуждат тъжни или уплашени след нощ с кошмари, което е трудно начало на деня. Ако това се случва рядко, то е съвсем нормално, но редовните кошмари могат да бъдат признак за потискана травма, травма и определено трябва да се посети специалист. Особено хората, изпитващи повтарящи се кошмари, често въртящи се около травмиращо събитие - те се нуждаят от професионална помощ, за да коригират това и да имат нормален начин на живот. 

4. Храните се късно вечер, точно преди лягане
Покрай всички диети и здравословни режими сте наясно, че храненето вечер не е полезно - е, ето още една вреда от него. Яденето увеличава метаболизма ви и телесната температура, а това прави мозъка по-активен и по този начин той може да сътвори повече кошмари. Проучване от университета в Монреал установява, че 9,5% от хората са имали кошмари, след като са вечеряли късно. Друго изследване е включвало близо 400 ученици и те са записвали сънищата си и това, което са яли в продължение на две седмици. Около 44% от хората съобщават, че сладоледът и други млечни продукти причиняват странни и тревожни сънища. Предполага се също, че пикантните храни водят до кошмари.

5. Пиете алкохол преди лягане
Чаша с алкохолно питие може първоначално да ви помогне да заспите, но вашата нощ ще бъде всичко друго освен спокойна. В един момент метаболизмът се справя с алкохола в тялото, а успокояващият ефект от спиртната напитка се изчерпва... Така сънят често се накъсва на различни фрагменти и се създават кошмари. Благодарение на водката с тоник, вашите сънища и кошмари ще бъдат много по-ярки от обикновено. Има дори огромен шанс да бълнувате, защото всичко, ще изглежда по-реално.

6. Вашите лекарства имат влияние върху съня 
Някои лекарства могат да повлияят на здравословния сън и дори да доведат до кошмари. Според клиниката в Майо, някои от най-типичните примери са: лекарствата за кръвно налягане, антидепресантите, антихистамини (намиращи се в сънните средства и лекарства за алергия) и стероиди. Лекарствата за Алцхаймер, Паркинсон и понижаващи холестерола също могат да допринесат за нарушаване на съня. От 1 до 5% от хората, които приемат тези лекарства, имат кошмари. Ако вие сте от тях, то се консултирайте с вашия лекар.

Съвет: Как можете да предотвратите кошмарите

Полезните ежедневни навици за здравословен начин на живот като медитация, терапия, физически упражнения и водене на дневник, спомагат за по-спокоен сън. Всъщност според някои специалисти кошмарите могат да ни предпазят от това да се разстроим на следващия ден за нещо, защото вече сме го "изживяли" на сън. Освен това те могат да са много полезни за нас, защото подсъзнанието ни предупреждава за нещо, което не е наред в живота ни.