В тялото ни има деветнайсет важни минерални елемента, които си доставяме чрез храната, сред които са желязо, калций, калий, натрий, хлор, магнезий, цинк, йод, мед, фосфор. Всеки от тях има принос за нашата жизненост – движение, дишане, обмяна на веществата.
Функциите на желязото са различни
Необходимо е за образуване на хемоглобин. Участва в процеса на дишането, тъй като чрез хемоглобина става пренасянето на кислород до всяка част на тялото. Осигурява магнитен кръвоносен поток, като осигурява храненето на тъканите. Желязото, магнезият и фосфорът са съставна част на ензимите, отговорни за освобождаване на енергията от храната.
Цялото количество на желязото в организма е сравнително малко, около 49 г, от които в кръвта има 32 г и останалото количество е разпределено в черния дроб, далака, костния мозък.
Като минерал, участващ в най-активните жизнени процеси, то трябва да се подновява по-често, отколкото по-стабилните калций и калий в костите и тъканите. Най-богати източници на органично желязо са описаните растителни храни:
Зеленчуци, съдържащи желязо
Брюкселско зеле, червено цвекло, праз лук, тиква, зеле, краставици, авокадо, хрян, артишок, аспержи, моркови, домати, черна ряпа, царевица, зеленолистни зеленчуци - спанак, магданоз, киселец, маруля, листа от цвекло.
Плодове - добър източник на желязо
Капини, грозде, череши, портокали, праскови, малини, ягоди, боровинки, круши, както и сушените - сини сливи, кайсии, черни смокини, фурми, стафиди.
Други храни, богати на желязо
Суров пшеничен зародиш, соя, сусам, тиквени и слънчогледови семки, сурови и несолени ядки.
Изборът е голям, затова всеки може да избира и да включва в менюто си от всички тези растителни храни, нужното за тялото органично желязо.