Всеки от нас е имал моменти на безсъние, които прекарва в неспокойно въртене и безуспешни опити да заспи. Още по-неприятно и изнервящо е, когато трябва да станете рано, а часовникът вече показва 3 след полунощ. Такива ситуации изтощават целия ви организъм, а денят след това се превръща в истински кошмар. За радост има голям брой лесно приложими начини, за които ще научите от съветите на фитнес инструктора Станимир Михов.

Безсъние

Безсънието е състояние, при което човек трудно заспива, лесно се събужда или и двете. То е вид разстройство на съня,  което редовно засяга милиони хора по целия свят, най-вече заради начина им на живот. Когато човек страда от безсъние, обикновено се събужда изморен, което затруднява извършването на ежедневните му задачи и задължения. Продължителната липса на необходимото количество сън води до проблеми със здравето, намаляване на трудоспособността и качеството на живот. Съществуват различни видове безсъние, които се характеризират в следните категории:

- Първично безсъние – отключва се без видима причина или в резултат на някакъв личен проблем;

- Вторично безсъние – на фона на друго заболяване, обикновено свързано с хронична болка;

- Остро (преходно) безсъние  – периоди на нарушен сън с продължителност от една нощ до няколко седмици;

- Хронично безсъние  – определя се с проблеми на съня през най-малко 3 нощи на седмица за един или повече месеци.

Интересен факт: Според повечето експерти, тинейрджъри имат нужда от 8-10 часа сън, а възрастни между 7 и 9 часа сън, на всеки 24 часа. Безсънието почти никога не е случайно. Най-честите причини за безсъние включват:

1. Стрес

Смяна на работата, ново жилище, притеснение за здравето или семейството, загуба на близък, развод или всички събития, които оценяваме като стресови и предизвикват тревожност, могат да доведат до безсъние.

2. Депресия

Страдащите от депресия или спят прекалено много, или не могат да заспят. Обикновено, нарушен баланс на веществата в мозъка или тревогите, които депресията предизвиква, пречат на заспиването.

3. Други психични разстройства

Шизофрения, биполярно разстройство и други психични заболявания често се придружават и от безсъние.

4. Медикаменти и хранителни добавки

Голям брой лекарства, предписвани за различни заболявания, могат да доведат до нарушения в съня. Такива са някои антидепресанти, лекарства при сърдечни заболявания и нарушения в кръвното налягане, противоалергични, обезболяващи, както и някои хранителни добавки за отслабване, съдържащи кофеин и други енергетици.

5. Кофеин, никотин, алкохол

Напитки съдържащи кофеин са добре познати, като стимуланти, които могат да доведат до системно безсъние. Никотинът в цигарите също действа като стимулант и пречи на заспиването. Алкохолът от своя страна действа "упойващо" на нервната система и може да спомогне да заспите по-бързо, но пречи за достигане на по-дълбоките фази на съня и може да доведе до чести събуждания през нощта.

6. Заболявания

Хронична болка, състояния водещи до затруднено дишане или често уриниране могат да предизвикат затруднения в съня. Точно спазване на предписаното от лекар лечение на даденото състояние, може да спомогне за облекчаване на безсънието.

7. Промени в работното време и пътувания

Пътуването със самолет или работа на смени може да разстрои "биологичния часовник", който контролира циклите на заспиване и събуждане.

8. Лоша хигиена на съня

Като хигиена на съня се означават навиците, които могат да спомогнат за постигане на по-добър и по-качествен сън. Лошата хигиена на съня включва често лягане по различно време, липса на комфорт и удобство на мястото където спите, дълго лежане в леглото през деня и др.

9. "Заучено безсъние"

Това състояние се получава при хора, които твърде много се тревожат, че не могат да заспят или се опитват прекалено усилено да го направят. 

10. Прием на голямо количество храна преди сън

Консумиране на малко количество храна преди лягане не е проблем, но прием на големи количества, които довеждат до подуване, тежест в корема и дори сърцебиене, могат да попречат сериозно на заспиването и постигането на дълбок сън. Подробни насоки за най-подходящите храни и комбинации ще откриете в края на статията. Това бяха част от най-често срещаните причини за безсъние. Сега е ред на предложенията, които ще ви помогнат да постигнете по-добър и по-качествен сън.

Облекчаване на симптомите на безсъние

За да можем най-лесно да преборим проблема с безсънието, първо трябва да установим причината. Обикновено, хората имат ясна представа кой е той, когато в живота им се е случило нещо. Важно е да се отбележи, че не е задължително то да е отрицателно. Голямата еуфория и превъзбуда също могат да доведат до безсъние. Когато налице имаме конкретно събитие, което ни радва твърде много или пък ни притеснява, лесно можем да го идентифицираме като главен заподозрян, благодарение на който съня не идва при нас. Съществуват няколко основни начина за справяне с безсънието:

- Създаване на нови здравословни навици;

- Използване на различни техники (релаксация, правилно дишане и др.);

- Когнитивна поведенческа терапия (промяна на поведение и начин на възприятие на проблема);

- Консумация на подходящи храни, напитки и хранителни добавки.

От колко часа сън всъщност се нуждаем?

Досега направени проучвания не могат да установят точни часове сън, от които се нуждаят телата ни. Има някои лесни тестове, които може да направите самостоятелно, за да определите дали имате нужда от повече или по-малко сън. За целта е нужно да обърнете внимание на собствените си индивидуални нужди и на сигналите, които тялото непрекъснато ви изпраща. Ето и няколко въпроса, на които е необходимо да си отговорите:

- Успявате ли да сте продуктивни, здрави и щастливи с 7 часа сън или ви отнема 9 часа, за да се почувствате освежени и готови за ежедневни задачи?;

- Имате ли здравословни проблеми, с които се борите от дълго време? Например наднормено тегло или риск от болест;

- Усещате ли често трудности със заспиване и постигане на дълбок сън?;

- Разчитате ли на кафе, енергийни напитки и хранителни добавки, за да успеете да завършите деня си?;

- Усещате ли чувство на сънливост при шофиране?;

В случай, че отговаряте с "Да" на въпроси 2-5, то е препоръчително да се насочите към по-горната граница. В случай, че отговаряте с "Не" на въпроси 2-5, то долна препоръчителна граница може да е по-добър вариант за вас. Не можете да заспите? Разгледайте 22 съвета по темата - прилагането на дори част от тях ще спомогне значително за справяне с безсънието.

1. Задайте правилната температура

Гореща стая може да предизвика потене, докато прекалено студена ще ви накара да треперите. Леко студената температура помага да се намали вътрешният термометър на тялото и да се предизвика сънливост.

Интересен факт: Според здравни експерти идеалната температура за качествен сън е между 15,5 и 19,5 °C.

2. Настройте съзнанието си

Угасете лампите най-малко 15 минути преди лягане. Изключете допълнителни шумове, светлини и разсейване. Може да включите вентилатор или успокояваща инструментална музика, за да настроите околната среда, така че да ви бъде възможно най-удобна. Опитайте се да направите това своя рутина, за да кажете на тялото си, че е време да спи и да му помогнете да се настрои в режим на почивка, всеки път като си лягате.

Очаквайте продължение на съветите при безсъние от фитнес инструктора Станимир Михов!