Розмаринът е едно от онези растения, които радват както домашните градинари, така и любителите кулинари. 

Със своите ароматни листенца и устойчивост на ниски температури, розмаринът може да бъде истинско съкровище в кухнята и в домашните ритуали за грижа за кожата. Ако се чудите как да се възползвате максимално от него в кухнята, приготвянето на олио с розмарин е чудесен начин да запазите аромата и свойствата му за по-дълго.

От ароматизатори за дома и лосиони за тяло до кулинарни добавки - вижте тези прости стъпки за използване на олио с розмарин у дома. И бонус - ако не сте сръчни в кухнята, има и рецепта за приготвянето му без топлинна обработка!

НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ОЛИО С РОЗМАРИН

За да направите масло от розмарин, ще ви трябват няколко основни съставки и инструменти:

Розмарин: подгответе си достатъчно стръкове розмарин, така че игличките да запълнят около една чаша. Използват се само игличките, без стъблата.

Олио: Изберете олио според целта, за която ще го използвате. За кулинарни цели, екстра върджин зехтинът е отличен избор, докато за козметични приложения можете да изберете шафраново, рапично или слънчогледово олио.

Цедка: Ще ви е необходима за прецеждане на игличките от готовото масло.

Стъклен буркан или бутилка: Изберете буркан/бутилка с плътно прилягащ капак/капачка, за да съхраните олиото.

Начин на приготвяне:

Първи метод:

Този метод изисква топлинна обработка, но гарантира по-бърз резултат.

  • Подготовка: В тенджера изсипета две чаени чаши от избраното от вас олио (зехтин);
  • Приготвяне: Добавете игличките от четири до шест стръка розмарин в олиото. Гответе на ниска температура поне два часа, като сместа трябва да къкри, но не да завира;
  • Прецеждане: След като маслото изстине, прецедете игличките и съхранявайте олиото в чист стъклен буркан/бутилка с плътно затварящ се капак/капачка.