Златина Георгиева в момента е в майчинство и е посветена на проходилия преди две седмици Калоян. „Тичам след него, защото отваря всички шкафове, иска да разгледа навсякъде“ – казва ми тя в телефонния разговор, по време на който се чуваха радостните възгласи на момченцето.

Златина започва трудовия си път като редактор в месечни списания, след което посвещава пет години на инициативата „Заедно в час“.

„Това ми повлия, разшири хоризонтите ми. Разбрах какви са дефицитите в родното образование. Хората гледат по новините как българи печелят медали на олимпиади по химия, математика и др., мислят си, че всичко е наред, но всъщност ситуацията е много сериозна. Учениците с медалите са единици, а изследванията показват, че над 40% от младежите у нас са функционално неграмотни“ – споделя Златина.

Снимка: Личен архив

Това въведение е важно, защото има пряка връзка с календара, който е поводът за нашия разговор. Когато започва пандемията, много родители се изправят пред предизвикателството да прекарват дълго време вкъщи с децата си. Обаждат се на Злати за съвети и така у нея се заражда идеята за настолния календар “365 идеи за деца, родители и учители”. Той е вечен календар и можете да го ползвате през всяка година. Освен това не е нужно да го започвате от 1 януари, а от която дата се сдобиете с него.

Първото издание (септември 2020 г.) на календара е на „домашно“ ниво, но интересът е толкова голям, че първият тираж се продава, докато е в печатницата.

Снимка: Личен архив

В този момент Злати се записва на 4-месечен онлайн курс за жени предприемачи към НБУ. Научава интересни неща, а на финала печели конкурса за предприемачески проект. С наградата от 5000 долара „качва“ календара на професионално ниво.

И за да не бъдем голословни, ето конкретни примери как изглеждат страниците му. Задачите в календара са шест типа.

За добри постъпки
Например да поздравяваш съседите, да си оправяш леглото сутрин, да засадиш дърво…

Снимка: Личен архив

Научни експерименти
Тези експерименти напълно отсъстват от началното образование у нас, което е необяснимо. Много са ефектни и събуждат интереса на децата към науката. Например т.нар. Вулкан, при който в кенче или друг съд се смесват сода, оцет и боя.

Снимка: Личен архив

Творчески задачи
Например да направиш картина с бобчета.

Фотоекспедиции
Възпитават наблюдателност към околния свят. Например да заснемеш 5 неща, чието име започва с твоята буква.

Снимка: Личен архив

Личностно развитие
Например детето трябва да сподели какъв мечтае да стане. Или да опише най-силните си страни.

Снимка: Личен архив

Семейни игри
Те могат да се играят и в клас. Пример за такава игра е да пренасяш яйце с лъжица.

Снимка: Личен архив

Календарът може да бъде закупен и в кутия, която съдържа помощни материали за изпълнение на задачите: моливи, балони, топчета за пинг понг, шаблони и др.

Ако решите да си купите някой продукт, можете да ползвате 10% отстъпка с този промо код: ladyzone10

Злати продължава да подкрепя каузата на "Заедно в час" всяко дете да има достъп до качествено образование, затова един лев от всеки календар отива като дарение за организацията.

Снимка: Личен архив