Най-после идва най-щастливият за вас ден, в който трябва да се отправите заедно с цялото семейство на път. Приготовленията са минали успешно, а вълнението е огромно – всички дружно тръгвате на море или планина. Въпреки, че проверихте списъка с багажа поне няколко пъти и сте напълно сигурни, че нищо не сте забравили, ви е малко нервно. Защо ли? Ами, защото ви предстои дълъг път с децата. Притеснявате се за тях и тяхното здраве, а най-много ви тревожи фактът, че на малчуганите им прилошава, когато се возят в автомобил.

Най-често, за да решим даден проблем, първо трябва да знаем на какво точно се дължи той.

Прилошаването при пътуване се изразява в общо неразположение, световъртеж, гадене, повръщане, повишено отделяне на слюнка и побледняване на кожата на лицето. То се появява, когато движението въздейства върху органа на равновесието. Това състояние се среща по-често при децата, чийто орган на равновесието е по-чувствителен в сравнение с този на възрастните.

С годините проблемът с прилошаването отшумява при малчуганите, но въпросът сега е какво да правите, за да предотвратите евентуалните прилошавания, гадения, световъртеж и т.н.?

Като за начало е добре пътната аптечка да е подготвена с медикаменти, подходящи за всяка ситуация. Какво да правим, ако все пак децата са малки за лекарства, а и не е нужно да ги тъпкаме предварително, след като можем да направим няколко лесно изпълними неща за тяхната безопасност и здраве?

Ето ги и нашите съвети за безпроблемно пътуване с малчуганите:

  • Планувайте тръгването рано сутринта. Тогава децата са все още сънени и е по-вероятно да заспят отново. Така ще избегнете повръщането поне докато те се събудят.
  • Избягвайте тежките храни преди път и особено пържените. По-добре е да нахраните децата с нещо лекo като плодове и зеленчуци, вместо да си патите след това и да спирате на всеки няколко километра.
  • Дръжте прозорците леко отворени, така че да прониква свеж въздух, който да циркулира в цялата кола.
  • Обонянието по време на път е много чувствително, особено за хората, на които лесно им прилошава. Преди да потеглите не си слагайте парфюм, афтършейв или друг козметичен продукт, който може лесно да се долови от рецепторите на децата. Не пушете вътре.
  • Когато децата се събудят, не ги оставяйте да скучаят – поддържайте вниманието им ангажирано – разказвайте им истории и приказки, пейте песнички заедно, или играйте на игри подходящи за път.
  • Ако все пак на малчуганите им прилошее, но връхната точка не е настъпила, накарайте ги да гледат напред в една точка. Това ще им помогне да преодолеят неразположението.
  • Ако децата ви се возят в столчета за кола, то разположете ги така че да не могат да виждат пътя.
  • Ако децата са по-големи не им давайте да четат книжки в колата – това е една от най-честите причини за прилошаване по време на път.

Повечето съвети са приложими не само за малчуганите, но и за възрастните. Като например яденето на лека храна (или никаква) преди път, тръгването рано сутрин (ако не сте вие шофьорът), отворените прозорци и чистият въздух, избягването на впръскване на ароматна козметика и гледането в една точка напред.

Остава само да ви пожелаем лек и безавариен път!