Има неща, които не е добре да правиш на работното си място. Както вкъщи или в групата ти с приятели, и на работа има правила, които не са непременно записани на лист хартия, но съществуват и е добре да ги следим. Те съществуват най-вече да защитаваш себе си като човек и като професионалист.

Преди да започнеш новата работа, винаги е добре да се запознаеш с потенциалния ти работодател предварително, за да усетиш културата. Това ще ти даде и добра идея за това, колко стриктни са правилата при тях. Ела на Тук-Там Кошер на 17 септември и се запознай с над 50 компании, които предлагат работа в България. Разгледай цялата програма на Кошер 2020 тук.

Дали планираш да дойдеш на Кошер 2020 или не, ето кои са 5-те неща, които по-добре да не правиш на работното си място и какво можеш да правиш в трудни ситуации вместо тях.

Снимка: iStock

Мрънкане и оплакване

Никой не обича да работи с човек, който мрънка или се оплаква при всяка възможност. Докато във всяка работа има ситуации, в които не е лесно да останеш без негативни емоции, важно е оплакването ти да не стане навик.

Истината е, че колкото повече се оплакваш на колегите и хората в офиса, толкова по-висок е шансът да създадеш трудна ситуация за себе си. Има няколко начини да предотвратиш това. Ако нещо не ти харесва, опитай се да не се оплакваш на колегите си веднага. Преди това сподели за тревогата с близък приятел, партньор или терапевт. Така ще успееш да се успокоиш и да адресираш проблема директно с човека, който го е създал без излишни емоции.

Клюкарстване

Дали е по време на обяд или до кафе машина, клюкарстването се случва на всяко работно място. Най-доброто, което можеш да направиш, е да не споделяш клюката на следващия човек. Защото без значение каква клюка излиза от твоята уста или от устата на колегата ти, винаги изглежда по-зле този човек, който е отговорен за разпространението й.

Лични разговори

Плащат ти, за да работиш, а не да си уговаряш вечеря с приятели или да говориш със семейството си. Също така, ако не можеш да избегнеш използването на социални мрежи или провеждането на лични разговори, прави го от собствения си телефон или лаптоп, вместо от служебния. Вярваш или не, нищо не е тайна за работодателя.

Също така, за да предотвратиш работодателят ти да те хване в непрофесионални ситуации, опитай се да провеждаш подобни разговори в свободното си време - в обедната почивка или в други кратки почивки през деня.

И последно - изключвай звука на телефона си веднага, след като седнеш зад бюрото си. Никой не иска да чува как ти звъни телефонът, докато те няма на бюрото ти.

Снимка: iStock

Идване болен на работа

Всеки работодател си мечтае за напълно отдадени служители, които не се изморяват и никога не губят мотивацията. Но има моменти, в които е по-добре да натиснеш спирачката и да забавиш темпото. Това е точно в моменти, когато не се чувстваш добре или си болен.

Истината е, че ако дойдеш на работното си място болен, няма да помогнеш нито на себе си, нито на работодателя си или пък на колегите си. Първо, ще се чувстваш зле и това ще влияе на продуктивността ти. Второ, това може да се отрази на резултатите ти и трето, можеш да заразиш останалите си колеги.

В подобни моменти най-добрият избор за всички страни е да останеш да работиш от вкъщи (ако работодателят ти го позволява) или да си починеш и така да изкараш болестта си по-бързо.

Снимка: iStock

Неприличен външен вид

Сигурно знаеш, че специално при първа среща с работодателя ти, външният вид е много важен. Той може да ти помогне да спечелиш точки или да потънеш в очите на потенциалния ти шеф. И докато всеки от нас има своя стил и начин на изразяване, включително чрез начин на обличане и грим, важно е да запазиш правилния баланс.

Най-добрата тактика е да разбереш какъв стил е най-подходящ на мястото, на което (ще) работиш, и то още преди да започнеш. Ако работиш в банка или друга сериозна институция, знаеш, че външният вид помага на клиентите да ти се доверят. Ако си облечена в прекалено ярки цветове, с нокти дълги 5 сантиметра и с много силен грим, най-вероятно няма да те вземат на сериозно.

Добре е да не ползваш силен парфюм, да носиш тениски с обиден език или прекалено разкриващи или износени дрехи.

Важно е да се чувстваш удобно на работното си място, но също е важно да спазваш правилата на работодателя си.