Ако ползваме лакове твърде често, ноктите стават чупливи и слаби. Но това не е единствената вреда от лаковете за нокти. Ето какви са другите негативни влияния, които цветния слой оказва върху организма ни.

Вредните вещества в лака са токсините. В някои от козметичните средства се съдържа толуен - разтворител, благодарение на който се създава гладкото покритие и се запазва пигмента. Толуенът може да повлияе на централната нервна система и да предизвика нарушения в репрудоктивните функции. Основните симптоми са болка, слабост, прилошаване и гадене. 

Формалдехидът е безцветен газ, който осигурява дълготрайността на лаковете. Хората с алергии може да получат обостряне, да се предизвика дерматит или дори химически изгарняния. В по-тежките случаи може да се наруши сърдечния ритъм, да се предизвикат конвулсии и дори рак. 

Като ароматизатор се използва дибутилфталат. Той може да предизвика ендокринни нарушения, както и някои гинекологични заболявания. 

В едно изследване, направено с 24 жени, се проследява какво се случва в организма им, след като лакират ноктите на краката си. При болшинството от тях, в рамките на 6 часа след това, се отчита повишаване на нивото на дифенилфосфат - вещество, което се образува при метаблизма. А 10 часа след нанасянето на лака това вещество надвишава 7 пъти допустимите норми. 

Снимка: iStock

Как да изберем лак, който не е опасен за здравето?

Някои лакове имат специална отметка на етикета, в която е отбелязано - 5-Free. Това означава, че лакът не съдържа формалдехид, производните му смоли, толуен, дибутилфталат и камфор. Ако на етикета е отбелязано 3-Free, това означава, че в лака няма следните 3 съставки - формалдехид, дибутилфталат и толуен.  Ето защо е препоръчително, преди да си купите лак, да разгледате внимателно не само цветовете, но и написаното на етикета.Съставът на козметиката е от важно значение за вашето здраве.