6 скилидки чесън дневно действат като антибиотик
Серните съединения в чесъна са причина за специфичния му аромат. Чесънът поддържа и засилва имунната система, предпазва от рак, сърдечни болести, потиска редица възпаления. Ефикасен е като противодействие на гъбички, вируси и различни паразити. най-полезен е чесънът в суров вид. Готвеният в продължение на 15 минути загубва наполовина лечебните си свойства, а ако търпи термична обработка около 40 минути, те съвсем ще изчезнат. Когато чесънът не е с променена температура от готвене или с променена киселинност от добавяните други съставки в ястието, неговите ензими действат най-силно и най-успешно се справят със здравословни проблеми.
Учени от Университета на Аделейд и Националния институт за интегративна медицина в Австралия са категорични, че чесънът може да бъде отлична натурална алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола (статини), но без страничните им ефекти.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Как да проверите дали чесънът е качествен
Стиснете леко скилидките между пръстите си. Ако ги усещате твърди, здрави и сухи, значи избраната глава чесън е с високо качество.
Как да скриете миризмата на чесън?
Ако сте яли нещо с повече чесън, най-добрият начин да го прикриете, е като:
- пиете мляко
- сдъвчете зърна кафе
- ядете пресен магданоз
Храни, които са по-вкусни, ако им добавите чесън
Таратор
Шкембе чорба
Печени чушки с оцет (в буркани)
Печени картофи
Баба гануш
Кисели краставички
Босилково песто
Леща чорба
Пържени тиквички
Хумус
Пикантна разядка