6 скилидки чесън дневно действат като антибиотик
Серните съединения в чесъна са причина за специфичния му аромат. Чесънът поддържа и засилва имунната система, предпазва от рак, сърдечни болести, потиска редица възпаления. Ефикасен е като противодействие на гъбички, вируси и различни паразити. най-полезен е чесънът в суров вид. Готвеният в продължение на 15 минути загубва наполовина лечебните си свойства, а ако търпи термична обработка около 40 минути, те съвсем ще изчезнат. Когато чесънът не е с променена температура от готвене или с променена киселинност от добавяните други съставки в ястието, неговите ензими действат най-силно и най-успешно се справят със здравословни проблеми.
Учени от Университета на Аделейд и Националния институт за интегративна медицина в Австралия са категорични, че чесънът може да бъде отлична натурална алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола (статини), но без страничните им ефекти.
Как да проверите дали чесънът е качествен
Стиснете леко скилидките между пръстите си. Ако ги усещате твърди, здрави и сухи, значи избраната глава чесън е с високо качество.
Как да скриете миризмата на чесън?
Ако сте яли нещо с повече чесън, най-добрият начин да го прикриете, е като:
- пиете мляко
- сдъвчете зърна кафе
- ядете пресен магданоз
Храни, които са по-вкусни, ако им добавите чесън
Таратор
Шкембе чорба
Печени чушки с оцет (в буркани)
Печени картофи
Баба гануш
Кисели краставички
Босилково песто
Леща чорба
Пържени тиквички
Хумус
Пикантна разядка