Невена Жекова е собственик и основен двигател на агенция, която организира фолклорни и модерни сватби, уъркшоп инициативи, свързани с народното ни творчество, и предава българските традиции и обичаи на подрастващите. Признава, че не би нарекла себе си „кулинар”, а по-скоро - експериментатор в кухнята. Доволна е от успеха си в приготвянето на шипково вино, което е много полезно, дори подходящо за деца. А миналата година за първи път сама е направила мармалад от шипки, и то какъв!

  • Защо сладкото от дюли е толкова хубаво
  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)

 

Има ли блогъри, на които се доверяваш, за да приготвяш вкусотии или отваряш старите тефтери?

Не бих се нарекла кулинар, повече обичам да похапвам, отколкото да готвя (усмихва се)! Допада ми да експериментирам с бабини, рецепти, такива, ползвани в нашето не съвсем близко минало – да правя сладка, сиропи, да забърквам отвари, различни чайове - малко вещерска работа (смее се). Обичам да се ровя и в старите книги – любима ми е „Кухнята на Нацко Сотиров”, който е бил главен готвач при цар Борис III.

А какъв е вкусът на есента?

Труден въпрос предвид, че вече целогодишно можем да си набавяме типично есенните в миналото продукти. Все пак може би, ако се върна малко назад във времето – грозде, круши, печена тиква, печени ябълки, лютеница и разбира се, печени чушки.

Кои са любимите ти продукти – дар от есента и какво обикновено приготвяш с тях?

През последните няколко години открих шипките като плод, от който мога да приготвям разнообразни неща. Както споменах, обичам да експериментирам, затова опитвам да приготвям шипково вино по различни технологии. Поразрових се и разбрах, че то е много полезно и, ако е приготвено, както трябва, става и за деца. Миналата година правих за първи път шипков мармалад и добре ми се получи! Предлагам и две рецепти, които използвам в кухнята:

За едно друго интересно вино - това в "Игра на тронове" вижте тук

Шипков мармалад

(рецепта на Нацко Сотиров) 

Снимка: Невена Жекова

Продукти:

1 кг пюре от шипки

600 г захар

1 силицилов прах (това е по рецепта, но аз не слагам)

Начин на приготвяне:

Добре узрели, почистени и измити шипки се заливат с вода (300 г вода на 1 кг шипки) и се поставят да възврат 30-40 мин., после се прекарват през гъсто сито. Полученото пюре се смесва със захарта и се вари отново, като се бърка непрекъснато, докато добре се сгъсти. Малко преди да се свали от огъня, се добавя силициловият прах и се вари още малко.

Тъй като на мен пюрето ми се получава много гъсто, слагам повече вода (около 400-500 г) при варенето на шипките.

А какво ново и интересно прави и създава твоята агенция „Черга”?

 

Светът се променя доста бързо покрай нас, същото се случва и с „Черга”. През последната година се дипломирах като магистър етнолог и фокусът ми вече изцяло е насочен към събитията и инициативите, които акцентират върху българския фолклор, традиции и ритуални практики. Продължаваме с организирането на сватби, но вече работим само по ритуалната част, свързана с нашите традиции. Паралелно с това помагам в читалището в село Кладница, където срещнах много мили и ентусиазирани хора, с които възстановяваме различни обредни практики, работим и с деца, и с възрастни. Изключително забавно е! Започнах и една страничка във Фейсбук – „Приказки от с. К.”, чрез която се опитвам да разкажа за живота в малкото населено място, за красотите, особеностите и чара на това да бъдеш част от една позабравена България извън големия град. 

Снимка: Невена Жекова

Как се чувстваш през есента, какви асоциации предизвиква тя в теб?

Аз съм родена през есента и я харесвам, особено месеците септември и октомври, когато всичко е цветно, времето още не е застудяло съвсем и във въздуха се носи аромат на печени чушки! Това ми навява спомени за детството... Харесвам всички сезони, намирам красивото и интересното във всеки от тях. Може би това, че се преместих да живея близо до природата ми помага да не забелязвам мръсния и сив пейзаж през дъждовните есенни дни. Чувствам се уютно и чакам с нетърпение да узреят горските плодове – шипки, глог, за да мога да си приготвя любимите мармалад, вино, чай.

Печени чушки с морков и чесън 

(Рецепта от „Храна за мойте канибали”; Пепа Стоева, създателка на блога, ни даде зелена светлина да публикуваме рецептата, докато приготви своите есенни кулинарни изкушения за Ladyzone.bg)

Снимка: Невена Жекова

Продукти:

На 1 кг сурови месести червени чушки/пиперки:

1 кг средни на големина моркови
7-8 скилидки чесън
10 г сол
15 г захар
35 мл олио
20 мл оцет

Магданозът е на око. Тук видимо ми се е откъснал повечко от сърце!

На моите 12 кг червени чушки са сложени: 120 г сол, 180 г захар, 420 мл олио, 240 мл оцет, килограм моркови, голяма връзка магданоз и 5-6 дребни глави чесън.

Начин на приготвяне:

  • Чушките се почистват от семената и изпичат (и прибират в голям съд с капак, където да се задушат, или в голяма найлонова торба) и белят от люспите. Всички знаят, че задушените чушки се белят лесно от люспата.
  • В дълбок съд (тава или тенджера) се поставят обелените чушки, обелените скилидки чесън, солта и захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото и оцета и ситно нарязания магданоз.
  • Разбърква се внимателно, за да не се разкъсват чушките и съда се покрива с капак (или свежо фолио) и се прибира в хладилника за 3 часа. През това време се разбъркват 2-3 пъти.
  • Редят се в буркани, като между чушките се поставят и моркови и чесън.
  • Бурканите се пълнят до ръбчето с чушки и доливат с останалата марината.
  • Затварят се с капачки (запечатват) и стерилизират 10 мин. след завирането на водата.