Вкусните зеленчуци, които са в изобилие през лятото, можем да запазим най-лесно в буркани. Предварително изпечени и поляти с марината, са още по-вкусни, а същевременно запазват ярките си цветове.
Общото количество зеленчук е 3 кг. Зеленчуците са тиквички (в различен цвят), моркови и чушки, патладжан, чесън.
Съставки
- 2 бр. Тиквички
- 2 бр. Патладжани
- 600 г Чушки
- 300 г Моркови
- 4 глави Чесън
Начин на приготвяне
- 1. Чушките се изпичат на котлон или във фурна, след което се обелват.
- 2. Останалите зеленчуци се нарязват на шайби, намазват се с олио и се запичат на оребрен тиган. единствено патладжанът предварително се осолява и се оставя за 20 минути в наклонена тавичка, за да изтече горчивата му вода.
- 3. Изпечените зеленчуци се подреждат в буркани с вместимост 800 мл.
- 4. Направете марината от 200 мл. оцет, 200 мл. олио, 200 г захар, 100 г сол. Всичко се изсипва в метална купа и се загрява на котлона, докато кристалите на захарта и солта се разтопят.
- 5. Зеленчуците се заливат с маринатата и се стерилизират 5 минути.