Вкусните зеленчуци, които са в изобилие през лятото, можем да запазим най-лесно в буркани. Предварително изпечени и поляти с марината, са още по-вкусни, а същевременно запазват ярките си цветове.


Общото количество зеленчук е 3 кг. Зеленчуците са тиквички (в различен цвят), моркови и чушки, патладжан, чесън. 


 
 

Съставки

  • 2 бр. Тиквички
  • 2 бр. Патладжани
  • 600 г Чушки
  • 300 г Моркови
  • 4 глави Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Чушките се изпичат на котлон или във фурна, след което се обелват.
  • 2. Останалите зеленчуци се нарязват на шайби, намазват се с олио и се запичат на оребрен тиган. единствено патладжанът предварително се осолява и се оставя за 20 минути в наклонена тавичка, за да изтече горчивата му вода. 
  • 3. Изпечените зеленчуци се подреждат в буркани с вместимост 800 мл. 
  • 4. Направете марината от 200 мл. оцет, 200 мл. олио, 200 г захар, 100 г сол. Всичко се изсипва в метална купа и се загрява на котлона, докато кристалите на захарта и солта се разтопят.
  • 5. Зеленчуците се заливат с маринатата и се стерилизират 5 минути.