Този сладкиш се прави бързо и лесно. Нямате нужда дори от миксер. Рецептата също се запомня, защото основните й продукти са все по 7 с.л.
Сладкишът е от два блата, които се изпичат последователно. Помежду им намазвате с мармалад. Може да използвате такъв от бурканче - със сливов се получава чудесно, а може и да сварите пресен със сезонни плодове.
За пресния мармалад от кайсии:
10 кайсии
1/2 ч.ч. захар
5 бр. физалис
2 с.л. сироп от бъз
/последните две съставки не са задължителни, но с тях вкусът ще е много по-богат/
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 7 с.л. Кисело мляко
- 7 с.л. Брашно
- 7 с.л. Захар
- 7 с.л. Олио
- 1 пакетче Ванилия
- 2 ч.л. Сода за хляб
Начин на приготвяне
- 1. В купа чукнете яйцето. Разбъркайте го с вилица. Добавете от всичко по 7 с.л. - брашно, олио, захар.
- 2. В 7 с.л. кисело мляко сипете 1 ч.л. сода и разбъркайте, за да шупне. Добавете към сместа.
- 3. Сипете и половината ванилия.
- 4. Изсипете сместа в предварително намазана с олио правоъгълна тавичка. Печете до златисто на 180 градуса.
- 5. През това време сварете мармалада. Измийте кайсиите и ги разполовете. Нарежете ги на едри парчета. Физалиса добавете цял. Сложете захарта и оставете да заври на среден котлон. Сместа пасирайте, за да стане гладка.
- 6. Направете още една доза от тестото по същия начин.
- 7. Когато блатът е готов, намажете го с мармалад (по-малко от половината количество).
- 8. Върху него изсипете второто количество тесто. Върнете във фурната, за да се изпече.
- 9. Оставете да изстине, след което щедро залейте с останалото количество мармалад.