Този сладкиш се прави бързо и лесно. Нямате нужда дори от миксер. Рецептата също се запомня, защото основните й продукти са все по 7 с.л. 


Сладкишът е от два блата, които се изпичат последователно. Помежду им намазвате с мармалад. Може да използвате такъв от бурканче - със сливов се получава чудесно, а може и да сварите пресен със сезонни плодове. 

За пресния мармалад от кайсии:

10 кайсии
1/2 ч.ч. захар
5 бр. физалис
2 с.л. сироп от бъз
/последните две съставки не са задължителни, но с тях вкусът ще е много по-богат/

 

 

Съставки

  • 1 бр. Яйце
  • 7 с.л. Кисело мляко
  • 7 с.л. Брашно
  • 7 с.л. Захар
  • 7 с.л. Олио
  • 1 пакетче Ванилия
  • 2 ч.л. Сода за хляб

Начин на приготвяне

  • 1. В купа чукнете яйцето. Разбъркайте го с вилица. Добавете от всичко по 7 с.л. - брашно, олио, захар. 
  • 2. В 7 с.л. кисело мляко сипете 1 ч.л. сода и разбъркайте, за да шупне. Добавете към сместа. 
  • 3. Сипете и половината ванилия. 
  • 4. Изсипете сместа в предварително намазана с олио правоъгълна тавичка. Печете до златисто на 180 градуса. 
  • 5. През това време сварете мармалада. Измийте кайсиите и ги разполовете. Нарежете ги на едри парчета. Физалиса добавете цял. Сложете захарта и оставете да заври на среден котлон. Сместа пасирайте, за да стане гладка. 

     

  • 6. Направете още една доза от тестото по същия начин. 
  • 7. Когато блатът е готов, намажете го с мармалад (по-малко от половината количество). 
  • 8. Върху него изсипете второто количество тесто. Върнете във фурната, за да се изпече. 
  • 9. Оставете да изстине, след което щедро залейте с останалото количество мармалад.