"А лятото е само наужким,
замирише ли на печени чушки"


Но замирише ли на печена тиква, есента не е наужким, а наистина. Подходящите тикви за печене са добре узрелите Dawn, Бадем, сива Волга, Алтай, Херсон, Грибовская, Златна, и др. Малките цигулки, както и японската хокайдо също са добър избор.  

Печена тиква цигулка с мед
Снимка: iStock

Защо е полезна тиквата?

Тиквата е полезна, защото е богата на витамини А, В, С, Е, РР, К и Т, микроелементи - калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо. Тиквата помага при проблеми със стомаха, болни бъбреци, диабет, сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол, проблеми с кръвното налягане и др. Тя е чудесен избор за храна, ако страдате от затлъстяване, кожни заболявания, проблеми сочите и нервната система.

Трикове при готвене

# За да пробиете здравата кора на тиквата, използвайте върха на остър нож. Първо направете малък разрез за начална точка. После поставете острието на това място и леко раздвижете  напред-назад. Бъдете внимателни, защото кората лесно поддава и се сцепва.
Добре е да използвате дъска за рязане, на която да подпрете тиквата и едновременно с това да застопори ножа. 

Снимка: Росица Николова


# Когато режете кръгла тиква, поставете я върху хавлиена кърпа. Грубият плат създава съпротивление, така че тиквата да не се върти и да можете да я обработите по-лесно. 
# Печената тиква и тиквеното пюре от нея може да запазите в хладилника в затворена кутия до 1 седмица. Във фризера издържа в продължение на 1 месец.

Начини за приготвяне

Свикнали сме да приемаме тиквата като основен продукт за десерт и за това да я асоциираме с нещо сладко - захар, мед, петмез. Но тиквата може да се сготви и в много варианти за солено ястие. Печената тиква се приготвя много лесно и на крем супа. Добавете картофи, моркови и подправки и ще получите най-бързата вечеря.

Сладка печена тиква 

В тази рецепта тиквата се нарязва на клинове (дъги) и се пече с кората. Поръсете тиквата с малко разтопено масло и сложете от любимите си подправки - индийско орехче, канела, карамфил, кафява/бяла захар. Някои хора слагат само захар и пропускат останалите подправки. нашият съвет е поне веднъж да опитате. Изброените подправки категорично си пасват с вкуса на тиквата и го обогатяват. Пече се на 200 градуса за 20 минути. 

Печена тиква с чесън

Загрейте фурната до 200° C с вентилатор. Застелете тава с хартия за печене. Поставете парчетата тиква и чесъна в купа. Добавете олио. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Изсипете всичко в тавата на един слой. Печете 40 минути или докато тиквата стан златиста и нежна.

Снимка: iStock

Печени зеленчуци в хартиена кесия
Застелете дълбока тава с хартия за печене и подредете царевица на кочан, начупена на малки парчета, грах, моркови и червени чушки на ивици, парчета тиква (може различни видове), чесън, салвиДобавете моркови, царевица, грах, салвия, червени чушки и чесън. Подправете с листа прясна салвия, тиквени семки, мащерка и сол. Полейте със зехтин. Загърнете хартията, така че зеленчуците да са покрити и отгоре. Печете на 180 градуса за 30 минути. 

Печени зеленчуци в хартиена кесия
Снимка: iStock



Разгледайте снимките в галерията за още кулинарни вдъхновения.