След ниския рейтинг на церемонията миналата година, организаторите на церемонията по връчването на наградите "Оскар" са си поставили за цел да върнат блясъка на церемонията.

Водещи, презентатори и революционни нововъведения 

За пръв път от три години насам церемонията ще има водещи. В тази важна роля ще видим актрисите Еми Шумър, Реджина Хол и Уонда Скайс.

Снимка: Getty Images

Ценните статуетки ще бъдат връчени от някои от най-големите звезди на Холивуд, сред които Джейми Лий Къртис, Кевин Костнър, Самюъл Джаксън, Рами Малек, Дж. К. Симънс и миналогодишния победител в категорията за актьор в главна мъжка роля Антъни Хопкинс.

Снимка: Getty Images

Тази година има и две големи промени. За пръв път връчването на наградите в осем категории няма да се излъчва на живо, включително за оригинална музика, грим, монтаж и звук. За сметка на това ще бъде връчена награда на публиката, което се прави за пръв път в историята на наградите.

 

Следете в реално време всичко най-интересно, което се случва в "Долби Тиътър" в Лос Анджелис:

06:34 - Лейди Гага и Лайза Минели излязоха на сцената, за да връчат най-важния "Оскар" за вечерта - за най-добър филм. Въпреки че за фаворит се считаше "Силата на кучето", наградата отиде при екипа на "CODA". Така филмът спечели и трите награди, за които беше номиниран.

06:28 - Двукратният носител на Оскар Антъни Хопкинс връчи награда за Най-добра женска роля на Джесика Частейн, за която това е първа награда (и трета номинация). Филмът, за който тя е отличена, е "The Eyes of Tammy Faye"

Снимка: Getty Images

06:09 - Звездите от "Криминале" Джон Траволта, Ума Търман и Самюъл Джаксън връчиха на Уил Смит наградата за актьор в главна роля. Той спечели за ролята си във филма "Методът Уилямс". Актьорът се просълзи, докато произнасяше речта си.

05:59 - Исторически момент - Джейн Кампион, първата жена, номинирана за режисьор два пъти, току-що спечели първата си статуетка за "Силата на кучето".

Снимка: Getty Images

Ето и видео с момента, в който Уил Смит излиза на сцената, за да удари Крис Рок.

05:54 - Зоуи Кравиц и Джейк Джилънхол връчиха наградата "Оскар" за оригинална песен. Статуетката отиде при Били Айлиш и брат ѝ, които стоят зад песента от "Смъртта може да почака" - 25-ия филм за Джеймс Бонд.

По традиция на церемонията беше почетена паметта на звездите, които загубихме. Сред тях бяха Галина Хътчинс, Майкъл К. Уилямс, Жан-Пол Белмондо, Айвън Райтмaн и Бети Уайт. Най-много време беше отделено на легендарния Сидни Поатие, когото загубихме в началото на годината.

05:29 - Крис Рок обяви лауреата на наградата за Най-добър документален филм - "Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised)".

Малко преди това Уил Смит избухна по време на монолога на комика: "Не споменавай името на жена ми!"

05:04 - Сиан Хедер получи първия си "Оскар". Тя е сценарист на филма "CODA" и е втората награда за филма.

Снимка: Getty Images

5:00 - Дженифър Гарнър, Елиът Пейдж и Дж. К. Симънс връчиха Оскара за Най-добър сценарий на Кенет Брана за черно-бялата драма "Белфаст".

Снимка: Getty Images

04:44 - Актрисата Лупита Нионг'о и Рут Е. Картър - първата чернокожа дизайнерка на костюми, наградена с "Оскар", връчиха наградата за костюми. Тя отиде при дизайнерката Джени Бийвън, която е правила костюмите за филма "Круела".

04:31 - Наградата за Най-добър чуждестранен филм отива при японския "Карай колата ми".

04:20 - Юн Йо-Джонг, която получи "Оскар" за поддържаща роля през 2021 г. връчи наградата за поддържаща мъжка роля на Трой Коцур за ролята му във филма "CODA". Той е едва вторият глухоням актьор, който получава наградата.

Снимка: Getty Images

50 години след първата част на "Кръстникът", Францис Форд Копола получи своята звезда на Алеята на Славата в Холивуд.

04:04 - "Енканто" получи наградата за Най-добър анимационен филм.

03:47 - Джейкъб Елорди и Рейчъл Зиглър връчиха наградата за специални ефекти на екипа, който работи по филма "Дюн". Това е шестата награда на филма за тази вечер.

03:38 - Пети Оскар за "Дюн"! Най-добър оператор - Грейг Фрейзър.

Наградата бе връчена от звездите от "Белите не могат да скачат" - Уди Харелсън и Уесли Снайпс.

Снимка: Getty Images

03:20 - Даниел Калуя и певицата H.E.R. връчиха "Оскар" за поддържаща женска роля на Ариана Дебоуз от филма "Уестсайдска история". Това е първа награда и първа номинация за 31-годишната актриса.

 

Мария Бакалова заедно с победителката от тази година Ариана Дебоуз
Снимка: Getty Images

Бионсе изпълни песента "Be Alive" от филма "Методът Уилямс", която е номинирана за най-добра оригинална песен.

03:00 - Винъс и Серина Уилямс откриха 94-тата церемония по връчването на наградите "Оскар".

Тази година за пръв път връчването на част от наградите не беше излъчено на живо.

  • Оскарът за оригинален саундтрак отиде при  „Дюн“ и Ханс Цимер.
  • За монтаж наградата получи „Дюн
  • За грим и прически наградата „Оскар“ получи „Очите на Тами Фей“.
  • За дизайн на продукцията беше отличен „Дюн
  • Оскарът за звук беше получен от „Дюн“.
  • Най-добър късометражен документален филм стана “The Queen of Basketball”.
  • В категориите за късометражни анимационен и игрален филм бяха отличени съответно “The Windshield Wiper” и „The Long Goodbye“.

Тимъти Шаламе, чийто "Дюн" вече получи 4 награди (за звук, саундтрак, монтаж и production design).

Снимка: Getty Images

Пенелопе Круз коментира факта, че е номинирана в една и съща година със съпруга си Хавиер Бардем. "Плаках и виках няколко часа!"

За най-добър игрален късометражен филм бе обявен "The Long Goodbye" с Риз Ахмед, който миналата година бе номиниран за "Звукът на метала"

Актьорът Елиът Пейдж присъства на първата си церемония по раздаването на наградите "Оскар" след като промени пола си. Той ще връчи една от наградите по-късно тази вечер.

Мрачната Били Айлиш, която ще чуем по-късно тази вечер да изпълнява заглавната песен от последния филм за Джеймс Бонд.

Снимка: Getty Images

Кристен Стюарт (номнирана за Най-добра женска роля за участието си в "Спенсър") дойде заедно с годеницата си

Снимка: Getty Images

Оскарът за най-добър късометражен анимационен филм отиде при " The Windshield Wiper". Може да видите целия филм тук

Току-що "Дюн" стана първи победител за вечерта! Оскар за най-добър звук.

Номинираният за ролята си в "Tick, Tick... Boom!“ екс-Спайдърмен Андрю Гарфийлд отговаря на въпроса дали има подготвена реч, в случай, че спечели. "Това не е ваша работа. Но не, нямам."

Уил Смит е почти сигурният победител в категорията за главна мъжка роля. Той играе ролята на Ричард Уилямс - бащата на Винъс и Серина Уилямс.

Снимка: Getty Images

Един от най-желаните мъже в Холивуд се появи с най-важната жена в живота си. Брадли Купър избра да доведе майка си на церемонията.

Снимка: Getty Images

Макар да не е номинирана, звездата от "Дюн" (и телевизионната "Еуфория") Зендея блести на червения килим.

Кирстен Дънст и Джеси Племънс се появиха. И двамата са номинирани за играта си в "Силата на кучето". 

Снимка: Getty Images

Джесика Частейн е една от фаворитките за наградата "Оскар" за главна женска роля. Тя участва във филма "Очите на Тами Фей".

Снимка: Getty Images

Фаворитката за "Оскар" за поддържаща женска роля Ариана Дебоуз се появи на червения килим с легендата Рита Морено. Ариана е номинирана за ролята на Анита в "Уестсайдска история" - същата роля, за която Рита получи своя "Оскар" преди 60 години.

Снимка: Getty Images

Дени Вилньов, режисьорът на номинирания за филм на годината хит "Дюн", сподели, че от тийнейджър е мечтаел да направи филм по култовата книга на Франк Хърбърт. Филмът събра над 400 млн. долара от продажба на билети и вече се работи по втора част.

Дени Вилньов и съпругата му Таня Лапоант
Снимка: Getty Images

Джейми Лий Къртис, звездата от поредицата "Хелоуин", сподели, че не одобрява правилото на Академията да няма политически послания и вярва, че звездите трябва да заемат ясна позиция. Тя заяви, че не вярва да има дори един човек на събитието, който да не подкрепя напълно Украйна.

Снимка: Getty Images

Най-големите звезди на Холивуд вече пристигат на червения килим за церемонията, която ще започне след няколко часа.