Диана Любенова с ексклузивно интервю с най-младата носителка на награда "Еми" в телевизионната история – Зендея Мари Колман, която всички познават като Зендея!

Зендея не се е родила звезда, но е родена под щастлива звезда. Била много срамежливо дете и заради това родителите я насърчават да се занимава с изкуство. Майка ѝ работи в театър в Окланд, където прекарва голяма част от времето си като дете. После изучава музика и танци. Когато е на 12, я избират за реклама с участието на Селена Гомес. Участва с Бела Торн в сериала "Разкърши се", а след това заедно издават песента "Watch Me". Следват още няколко филма, после "Dancing with the Stars", когато е едва на 16.

Снима се и във видеоклипа към песента на Бруно Марс "Versace on the Floor". През 2017 г. участва в „Спайдър-мен: Завръщане у дома“, партнирайки на Том Холанд. Малко след това демонстрира своите актьорски и певчески умения в мюзикъла "Най-великият шоумен" с Хю Джакман и Зак Ефрон.

През 2019 г. се завръща в продължението на „Спайдър-мен“. Тийнейджърският сериал "Еуфория" на HBO окончателно отваря вратите на шоубизнеса за нея. Благодарение на ролята си като главната героиня Ру, тя е удостоена с наградата „Еми“ за най-добра актриса в драматичен сериал. Ру е протопип на автора и режисьор на сериала Сам Левинсон, който като тийнейджър е зависим от наркотици. Зендея е най-младата актриса, награждавана от Асоциацията на холивудската чуждестранна преса досега.

Зендея, какво си казахте, когато прочетохте за първи път сценария за втори сезон?
Интересното е, че сценарият се променяше много. Трябваше да снимаме този сезон преди няколко години, но всичко беше стопирано заради пандемията. Сезонът беше много различен, продължаваше линията на предишния, но след това епизодите станаха други, тонът, усещанията, емоциите се промениха заради ситуацията, станахме по-интимни. Имахме възможност да правим промени между епизодите, защото имахме паузи, което беше много хубаво и това по някакъв начин освободи напрежението. Нямаше го това "сега започва втори сезон, какво ще правим, имаме толкова идеи". Ситуацията ни позволи да се насладим на времето, да променяме и да експериментираме с това какво "Еуфория" може да бъде.

Във втори сезон епизодите се променяха в движение. Сам Левинсън работеше върху сцените, докато снимахме, невинаги имахме готови епизоди предварително. Отивахме в неговата къща през уикенда и работихме върху сценария и си казвахме "Добре, утре снимаме това… пък да видим какво ще стане". Следвахме това движение, тази красива енергия и някъде там в средата на процеса се роди идеята за финала на сезона. Помня, че говорих със Сам за един от многото драматични моменти на Ру, където тя наистина удря дъното. Този момент е болезнен за всички, защото емоционално пътуваме с нея, загрижени сме за нея, и затова решихме, че не можем да я оставим там. Това не можеше да е краят. Затова намерихме абсолютно и категорично смисъла на "Еуфория" – смисълът, ключът е надеждата, идеята за това, че има нещо красиво в края на този тунел, в който Ру се е изгубила. Аз винаги съм имала надежда за Ру, защото тя винаги е била част от Сам, а знаем, че неговата историята с наркозависимостта има щастлив край. И след като той използва болката си да я превърне в нещо красиво като "Еуфория", имах надежда за красив край и за Ру. Това ме крепеше през цялото време, защото понякога, докато си вътре в процеса, е много болезнено. Драматичните моменти са на границата на здравия разум и затова на финала би трябвало да има красота.

Коя беше най-забавната сцена по време на снимките, ако въобще е имало забавление?
Има много забавление по време на снимките, но този сезон сцените са много тежки за снимане. За мен е удоволствие и аз обичам работата си. Не е само лошо, разбира се, но ще кажа, че един от най-забавните моменти е почти на финала, когато виждаме частица надежда за… промяна. Защото мрачните и най-трудни моменти в живота, не те дефинират като човек и аз се вълнувам за момента, в който ще стигнем там. Дотогава пътят е дълъг – едва в 7-ми и 8-ми епизод ще има светлина.

В този сезон имате много интензивни сцени с Хънтър и Доминик, станахте ли приятели извън сериала?
Не, категорично не. Дори не общуваме (смее се)… Разбира се, че сме приятели. Хънти и аз имахме възможността да израснем заедно, което е много, много специално и съм благодарна за тази среща. Благодарна съм, че е част от живота ми, че растяхме заедно и аз я наблюдавах как се развива като артист и изпълнител. Тя е много специална! А Дом беше толкова красиво допълнение към сезона. Знам, че за него не беше лесно да влезе в "Еуфория". Но той сериозно се зае със своя герой и го направи истински важен. Дом, сигурно се притесняваш, че хората истински мразят твоя герой, но съм сигурна, че ще намерят начин да го заобичат.
Щастлива съм за предоставената ми възможност да дам най-доброто от себе си и да съм заобиколена от хора, които са толкова талантливи. За това съм истински благодарна!