Рано в понеделник сутринта българско време, в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис ще дойдат най-големите звезди на Холивуд, за да бъдат връчени 94-тите награди „Оскар“. Какво да очакваме от церемонията, какви са прогнозите и ще има ли изненади коментираха Елена Петрова и Владислав Апостолов.

Снимка: Getty Images

„Това е огромно събитие, особено в контекста на това, което се случва – тази поредица от световни кризи“, заяви кинокритикът Владислав Апостолов. „А и в контекста на церемонията от миналата година, когато се отбеляза рекордно нисък рейтинг – под 10 милиона зрители. Сега е много важно да видим как ще успеят и дали изобщо ще успеят да върнат публиката към тези най-престижни награди.“

За да бъде церемонията по-интересна, организаторите взеха решение 8 наградите да бъдат връчени предварително и да не се излъчват на живо.

Снимка: Getty Images

„Аз за пръв път не се вълнувам толкова много“, призна актрисата Елена Петрова. „Може би наистина в психологичен и емоционален план ние сме много близо до това, което се случва в Украйна и няма как да не се отразява върху цялостната ни емоционална и ценностна система.“

Предполага се, че ще чуем много послания за войната в Украйна от сцената, но това не е напълно сигурно.

„Зависи какво целят“, сподели мнението си Елена Петрова. „Целта е да се повдигне рейтингът и за пръв път правят награда на публиката. А това може би е най-важната награда. Фактът, че вкарват тази възможност, показва, че искат да върнат блясъка на церемонията.“

Снимка: Getty Images

Неотдавна водещата на церемонията Ейми Шумър заяви желанието си на церемонията да се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Според Владислав Апостолов това е опит Холивуд да си открадне малко от неговата слава, тъй като Зеленски е една от най-харесваните личности в западния свят.

„Не е ясно кой на кого повече би дал, ако това изненадващо включване се случи“, допълни той.

Номинации и прогнози

В техническите категории абсолютен фаворит е филмът „Дюн“ с цели 10 номинации. Сред фаворитите е и „Уестсайдска история“ – първият мюзикъл на Стивън Спилбърг. А филмът с най-много номинации е „Силата на кучето“ с 12 номинации.

Снимка: Getty Images

„Фаворитите за най-добър филм и режисура са „Силата на кучето“. Най-вероятно режисьорката Джейн Кемпиън ще получи наградата за режисура“, предположи Владислав Апостолов.

Елена Петрова напомни, че това е вторият път, в който Кемпиън се изправя срещу Спилбърг за „Оскар“-а за режисура. През 1994 г. тя е номинирана за „Пианото“, но статуетката отива при Спилбърг за „Списъкът на Шиндлер“.

Една от големите изненади може да е филмът „CODA”, който разказва за единственото чуващо момиче в семейство на глухонеми.

Снимка: Getty Images

Друг фаворит за наградата за най-добър филм и за режисура е „Белфаст“ на режисьора Кенет Брана. В него той е вложил и личен елемент.

„Със сигурност „Белфаст“ е един от най-добрите филми и Кенет Брана е един от най-добрите режисьори“, каза още кинокритикът. Според него „Дюн“ и „Уестсайдска история“ ще си поделят оскарите в техническите категории.

„Може би ще стане като с „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг, който имаше 11 номинации, но не взе нито една награда“, предположи Владислав Апостолов. „Аз няма да се учудя, ако „Уестсайдска история“ остане без „Оскар“.

Снимка: Getty Images

Според коментиращите наградата за най-добър актьор в главна роля е ясна и няма да има изненади – статуетката ще отиде при Уил Смит за ролята му в „Методът Уилямс“.

„Причината да казваме, че Смит е абсолютният фаворит е, че той се оплакваше“, каза още Апостолов. „Той се оплакваше, че не го номинират и бойкотираше „Оскарите“. Изигра роля за това политизиране на наградите.“

Снимка: Getty Images

По-спорен е въпросът кой ще получи наградата за главна женска роля. Няма ясна фаворитка за наградата, като най-вече изпъкват Никол Кидман и Кристен Стюарт.

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?