Наградата "Оскар" за режисура отново отиде при жена – Джейн Кемпиън за филма ѝ „Силата на кучето“. Това е исторически момент, тъй като за пръв път жена печели в две поредни години. Кемпиън е едва третата режисьорка с "Оскар" след Клоуи Джао от миналата година и Катрин Бигълоу от 2008 г.

Снимка: Getty Images

Лентата "Силата на кучето", която беше сочена за фаворит, се превърна и в големия губещ на церемонията, защото получи само една награда, въпреки 12-те си номинации.

С най-много награди „Оскар“ се отличи фантастичният филм на Дени Вилньов „Дюн“ – цели 6 статуетки, сред които и награда за оригинална музика. Саундтракът на филма е дело на Ханс Цимер.

Снимка: Getty Images

По отношение на наградите най-голямата изненада беше в категорията за най-добър филм. Оскарът отиде при екипа на филма “CODA”, който разказва за глухонямо семейство. Лентата беше номинирана в три категории (филм на годината, поддържаща роля и адаптиран сценарий) и спечели във всички тях.

Снимка: Getty Images

Единственият друг филм, получил повече от една награда, беше „Очите на Тами Фей“. Той също спечели и двете си номинации – за грим и за главна женска роля за играта на Джесика Частейн.

Оскарите за главна и поддържаща мъжка роля отидоха при Уил Смит и Трой Коцур, а за поддържаща женска роля при Ариана Дебоуз.

Снимка: Getty Images

Кенет Брана получи „Оскар“ за оригиналния сценарий на „Белфаст“, вдъхновен от личните му спомени.

Снимка: Getty Images

Певицата Били Айлиш и брат и получиха „Оскар“ за песента от филма „Смъртта може да почака“.