На 94-годишна възраст почина великият Сидни Поатие. Актьорът беше последният жив актьор от списъка на Американския филмов институт за най-великите актьори на 20-и век и първият чернокож актьор, който печели „Оскар“ за главна роля.

Снимка: Getty Images

Сидни Поатие е седмото дете на семейство фермери от Бахамите. Той е роден на 20 февруари 1927 г. в Маями, докато майка му е на посещение на роднини там. Бебето се ражда два месеца по-рано от предвиденото и никой не очаква да оцелее, но все пак Сидни успява да се пребори.

Тъй като е роден в САЩ, това автоматично му дава американско гражданство, но Сидни прекарва първите няколко години от живота си във фермата на семейството си на Бахамите. Когато е на 10 години отива в столицата Насау и там за пръв път вижда чудесата на съвременния свят, като електричество, автомобили и, разбира се, кино.

Снимка: imdb.com

През 1943 г., 16-годишният Поатие се записва в армията, след като подава невярна информация за възрастта си. Остава в армията до 1944 г. След като се връща, започва да преследва актьорска кариера и става част от организацията „Театър на американските негри“, създадена 4 години по-рано, за да помага на афроамерикански актьори да се обучават и да получават възможност за изява.

Снимка: imdb.com

През 1950 г. участва във филма „Без изход“, в който играе ролята на лекар, грижещ се за бял расист. Ролята му не остава незабелязана и Поатие започва да получава други възможности за участие в киното. Той получава роли, които са в пъти по-добре платени отколкото на който и да било друг чернокож актьор по това време. Той пътува до Южна Африка за участие във филма „Плачи, обичана страна“ от 1951 г. и постига забележителен успех с филма „Blackboard Jungle“ от 1955 г.

Снимка: imdb.com

Една от най-важните му роли е в излезлия през 1958 г. филм „Непокорните“, в който си партнира с Тони Къртис. Там двамата играят избягали затворници, оковани един за друг, които се опитват да оцелеят заедно, докато намерят начин да премахнат оковите. Филмът е абсолютен успех, а двамата актьори в главните роли получават номинации за „Оскар“. Всъщност това е първият случай, в който чернокож актьор бива номиниран за главна роля. В крайна сметка „Оскар“-ът не отива при никой от тях двамата.

През 1963 г. излиза филмът с негово участие „Лилии на полето“, в който той играе ролята на пътуващ общ работник, който помага на група монахини да построят църква в пустинята. Макар да не постига успеха на „Непокорните“, филмът носи „Оскар“ на Сидни.

Снимка: imdb.com

Той е едва третият актьор в историята на наградите на Американската филмова академия, който получава статуетката. Първа е Хати Макданиел за „Отнесени от вихъра“, а след нея е Джеймс Баскет, който получава почетна награда. Поатие е първият, който получава „Оскар“-а за главна роля.

Снимка: Getty Images

Въпреки ширещия се в Америка расизъм тогава, невероятният талант на Сидни Поатие му позволява да се превърне в най-печелившия актьор. Успехът му е толкова голям, че и трите най-успешни филма през 1967 г. са с негово участие.

Снимка: Getty Images

За съжаление великият актьор си отиде малко повече от месец, преди да навърши 95 години. Сидни Поатие се е женил два пъти, като вторият му брак продължи до смъртта му. Той е баща на 6 дъщери.