Омръзна ли ви сутрините ви започват с вечния въпрос: „Какво да хапна за закуска?“

Ако ви е омръзнало от обикновените филийки и зърнени закуски, опитайте нещо  наистина страхотен вкус.

Яйцата Бенедикт са идеалният избор – класика в света на брънчовете, която комбинира кремообразен сос, богати на протеин заради пошираните яйца и хрупкава основа.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

В тази статия ви предлагаме две рецепти – една вегетарианска интерпретация на Анна Джоунс със сладък картоф и зелен сос и една класическа. Ето как да си приготвите яйцата Бенедикт у дома:

Вегетариански яйца Бенедикт

Снимка: iStock

Британската готвачка и авторка Анна Джоунс предлага интересна интерпретация на класическите яйца Бенедикт за The Guardian. Тя заменя хлебчето с печени резени сладък картоф и добавя свеж зелен сос от авокадо и кашу.

Необходими продукти:

  • 2 големи сладки картофа, нарязани на дебели кръгчета
  • Червен лук, нарязан на тънки резени
  • Шепа пресен спанак
  • 4 яйца

За зеления сос:

  • Шепа накиснато кашу (поне за 4 часа)
  • 1/2 авокадо
  • Малка връзка пресен естрагон или копър
  • Сок от 1/2 лайм

Начин на приготвяне:

Първо подгответе сладките картофи. Загрейте фурната на 200°C и наредете нарязаните на дебели кръгчета картофи върху тава, покрита с хартия за печене. Поръсете ги леко със зехтин и сол, след което ги печете около 20–25 минути, като ги обърнете веднъж – до златисто и омекване.

Докато картофите се пекат, загрейте малко зехтин в тиган на умерен огън и задушете червения лук за около 10–15 минути, докато омекне и леко се карамелизира.

Междувременно пригответе зеления сос – сложете накиснатото кашу, половин авокадо, накълцания пресен естрагон (или копър) и сока от лайм в блендер. Пасирайте всичко до гладка и кремообразна консистенция. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да разредите соса.

В отделен тиган задушете шепа пресен спанак с капка зехтин за около 1–2 минути, докато омекне, но запази свежия си зелен цвят.

След това поширайте яйцата. Загрейте вода в дълбока тенджера почти до кипване, добавете 1–2 супени лъжици бял оцет и направете лек водовъртеж. Чукнете всяко яйце в отделна купичка и внимателно го плъзнете във водата. Гответе около 3 минути – белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане течен. Извадете с решетъчна лъжица и оставете яйцата да се отцедят върху кухненска хартия.

За финал сглобете ястието: подредете печените резени сладък картоф в чиния, добавете задушения спанак и карамелизирания лук, а отгоре поставете по едно поширано яйце. Полейте обилно със зеления сос и сервирайте веднага.

Яйца Бенедикт по класическа рецепта

Снимка: iStock

Класическата рецепта на яйцата Бенедикт според The kichn включва поширани яйца, канадски бекон и емблематичния холандски сос, сервирани върху препечени английски мъфини. 

Необходими продукти:

  • 4 английски мъфина (или други хлебчета, разполовени и препечени)
  • 8 резена бекон или шунка
  • 8 пресни яйца
  • 1–2 с. л. бял оцет

За холандския сос:

  • 3 жълтъка
  • 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1/4 чаша гореща вода
  • Разтопено масло
  • Щипка сол
  • Кайенски пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на холандския сос. В блендер или кухненски робот смесете жълтъците, лимоновия сок и горещата вода. Разтопете маслото и го добавяйте бавно на тънка струя, докато сосът се сгъсти и стане гладък. Овкусете със сол и, по желание, с малко кайенски пипер. За да остане топъл до момента на сервиране, поставете соса в съд, който държите върху купа с топла вода.

Разполовете мъфините и ги запечете върху сух тиган или в тостер до златиста коричка. След това загрейте друг тиган и запечете резените бекон или шунка от двете страни за около 1–2 минути, докато добият апетитен цвят.

Продължете с поширане на яйцата. Загрейте вода в широка тенджера почти до кипене, добавете оцет и с лъжица направете лек водовъртеж. Плъзнете внимателно всяко яйце във водата и гответе по 3 минути. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете да се отцедят.

Снимка: iStock

Сглобяването е най-вкусната част: върху всяка препечена половинка мъфин сложете резен бекон, отгоре поставете поширано яйце и полейте щедро с топлия холандски сос. По желание поръсете с малко пресен лук или щипка кайен.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK