Соевите храни, като тофу и соевите зърна, помагат за намаляване на интензивността на горещите вълни по време на менопаузата при жените.

Нийл Барнард, американски автор на книги за здравословно хранене, разкри пред "Ню Йорк таймс" как диетата влияе върху симптомите на менопаузата. Бернар отбеляза, че соята е изследвана повече от други храни по отношение на ефекта й върху процесите, които се случват по време на менопаузата. Според него има доказателства, че яденето на тофу или соя е свързано с намаляване на броя на горещите вълни - внезапни пристъпи на силна топлина.

Снимка: iStock

„Соевите продукти съдържат изофлавони - химикали, които могат да се свържат с естрогенните рецептори в организма. Поради тази причина се смята, че соята може да имитира естрогена“, обясни Бърнард.

Специалистът сподели, че докато е работил с жени по време на менопауза, е забелязал, че тези, които са преминали към вегетарианска диета, са по-склонни да съобщават за облекчаване на симптомите. В същото време Бърнард подчерта, че не знае кой фактор е помогнал за постигането на резултата - отказът от месо, използването на соеви продукти или загуба на тегло.

Според гинеколожката Ариана Шолс-Дъглас 75% от жените изпитват горещи вълни преди или по време на менопаузата.

Снимка: iStock

„Когато нивата на естроген спадат по време на прехода към менопаузата, вътрешният термостат понякога съобщава, че тялото е по-горещо, отколкото е в действителност. Това предизвиква изпотяване и разширяване на кръвоносните съдове “, обясни лекарката.

Тя добави, че механизмът на това явление остава неразбран напълно.

Друга гинеколожка също се съгласява с колегите си. Хусана Хак казва, че обикновено съветва пациентите в менопауза да избягват кофеин, пикантни храни, алкохол, сладкиши и силно преработени храни. Според нея обаче тези препоръки се основават на наблюдения, а не на научни данни, което не е достатъчно по този въпрос.

По-рано акушер гинеколожката Екатерина Волкова назова навик, който ускорява менопаузата. Според нея менопаузата може да дойде по-рано поради недоспиване, пише още БГНЕС.