Свински дроб може да бъде вкусна и питателна храна. Често при приготвянето му обаче се допускат грешки и той става твърд и сух. Именно това кара много хора да го отбягват. те просто не знаят тънкостите, които споделяме тук.
3 кулинарни трика за пържен свински дроб:
1. Черният свински дроб се нарязва на филийки, които предварително се накисват в прясно мляко.
2. Дробът се готви задължително в съд, под капак.
3. Солта към него да се добавя накрая, малко преди окончателно да е готов.
Приготвен по този начин свинският дроб никога няма да бъде твърд и труден за дъвчене.
Тайните на пържения свински дроб:
- Накисва се във вода, в която е разтворена 1 к. ч. оцет. Течността трябва да е достатъчно, за да покрие месото. Преди да се сготви, дробът се отцежда внимателно.
- Обтрива се с хлебна сода и престоява така 10-15 минути. Преди готвене се изплаква добре.
- Маринова се с горчица, черен пипер, червено вино и соев сос. Престоява така 2 часа в хладилника.
- Кисне се 24 часа в олиo.
Крехък пържен свински дроб с лук - приготвяне
Необходими продукти:
- 1 кг свински дроб
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. олио
- 4 с.л. брашно
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. сол
- 4 глави лук
- 1,5 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
- 1. Измийте дроба и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Сложете го в дълбока купа и го залейте с прясното мляко. Оставете да преседи 1-2 часа.
- 2. Нарежете лука на полумесеци. Колкото по-едри са парчетата, толкова по-добре. При готвенето лукът омеква и парчетата се свиват. Задушете в половината мазнина, докато стане златист.
- 3. Извадете филийките и ги отцедете. Останалото мляко излейте. Сипете брашното в плоска чиния и го смесете с прясно смлян черен пипер. Овъргаляйте всяко парче дроб в него. Вместо бяло брашно може да използвате царевично или галета.
- 4. Сипете олиото в дълбока касерола и го загрейте. Щом температурата стане достатъчно висока, сложете парчетата дроб да се изпържат, като ги обръщате от всяка страна. Пържи се съвсем за кратко, като при разрязване трябва вътрешността му да е леко розов. След като дробът пусне малко от своя сос, добавете виното.
- 5. Към готовия дроб добавете лука. Овкусете със сол и разбъркайте добре. Преди да махнете от котлона добавете няколко малки парчета сланина за допълнителен аромат.