Пърженият свински дроб е вкусна храна, но често при приготвянето му се допускат грешки и той става твърд и сух. Именно това кара много хора да го отбягват.
За да получите крехък и сочен черен свински дроб, имайте предвид следните три тънкости:
1. Черният свински дроб се нарязва на филийки, които предварително се накисват в прясно мляко.
2. Дробът се готви задължително под капак.
3. Солта към него да се добавя накрая, малко преди окончателно да е готов.
Приготвен по този начин свинският дроб никога няма да бъде твърд и труден за дъвчене.
Други хитрости, които може да приложите, за да имате вкусно ястие с пържен свински дроб:
- да накиснете дроба във вода, в която е разтворена 1 к. ч. оцет. Течността трябва да е достатъчно, за да покрие месото. Преди да се сготви, дробът се отцежда внимателно.
- обтрива се с хлебна сода и престоява така 10-15 минути. Преди готвене се изплаква добре.
- маринова се с горчица, черен пипер, червено вино и соев сос. Престоява така 2 часа в хладилника.
- кисне се 24 часа в олиo.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Бяло вино
- 1 ч.ч. Вода
- 1 ч.ч. Олио
- 4 с.л. Брашно
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 с.л. Сол
- 4 глави Лук
- 1 кг Свински дроб
- 1,5 ч.ч. Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Измийте дроба и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Сложете го в дълбока купа и го залейте с прясното мляко. Оставете да преседи 1-2 часа.
- 2. Нарежете лука на полумесеци. Колкото по-едри са парчетата, толкова по-добре. При готвенето лукът омеква и парчетата се свиват. Задушете в половината мазнина, докато стане златист.
- 3. Извадете филийките и ги отцедете. Останалото мляко излейте. Сипете брашното в плоска чиния и го смесете с прясно смлян черен пипер. Овъргаляйте всяко парче дроб в него. Вместо бяло брашно може да използвате царевично или галета.
- 4. Сипете олиото в дълбока касерола и го загрейте. Щом температурата стане достатъчно висока, сложете парчетата дроб да се изпържат, като ги обръщате от всяка страна. Пържи се съвсем за кратко, като при разрязване трябва вътрешността му да е леко розов. След като дробът пусне малко от своя сос, добавете виното.
- 5. Към готовия дроб добавете лука. Овкусете със сол и разбъркайте добре. Преди да махнете от котлона добавете няколко малки парчета сланина за допълнителен аромат.