Пърженият свински дроб е вкусна храна, но често при приготвянето му се допускат грешки и той става твърд и сух. Именно това кара много хора да го отбягват. 

За да получите крехък и сочен черен свински дроб, имайте предвид следните три тънкости:


1.
Черният свински дроб се нарязва на филийки, които предварително се накисват в прясно мляко.
2. Дробът се готви задължително под капак.
3. Солта към него да се добавя накрая, малко преди окончателно да е готов.

Приготвен по този начин свинският дроб никога няма да бъде твърд и труден за дъвчене. 

 

Други хитрости, които може да приложите, за да имате вкусно ястие с пържен свински дроб:

- да накиснете дроба във вода, в която е разтворена 1 к. ч. оцет. Течността трябва да е достатъчно, за да покрие месото. Преди да се сготви, дробът се отцежда внимателно.

- обтрива се с хлебна сода и престоява така 10-15 минути. Преди готвене се изплаква добре.

- маринова се с горчица, черен пипер, червено вино и соев сос. Престоява така 2 часа в хладилника.

- кисне се 24 часа в олиo.

 

 

 

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Бяло вино
  • 1 ч.ч. Вода
  • 1 ч.ч. Олио
  • 4 с.л. Брашно
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Сол
  • 4 глави Лук
  • 1 кг Свински дроб
  • 1,5 ч.ч. Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте дроба и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Сложете го в дълбока купа и го залейте с прясното мляко. Оставете да преседи 1-2 часа. 

     

  • 2. Нарежете лука на полумесеци. Колкото по-едри са парчетата, толкова по-добре. При готвенето лукът омеква и парчетата се свиват. Задушете в половината мазнина, докато стане златист.  
  • 3. Извадете филийките и ги отцедете. Останалото мляко излейте. Сипете брашното в плоска чиния и го смесете с прясно смлян черен пипер. Овъргаляйте всяко парче дроб в него. Вместо бяло брашно може да използвате царевично или галета. 
  • 4. Сипете олиото в дълбока касерола и го загрейте. Щом температурата стане достатъчно висока, сложете парчетата дроб да се изпържат, като ги обръщате от всяка страна. Пържи се съвсем за кратко, като при разрязване трябва вътрешността му да е леко розов. След като дробът пусне малко от своя сос, добавете виното. 
  • 5. Към готовия дроб добавете лука. Овкусете със сол и разбъркайте добре. Преди да махнете от котлона добавете няколко малки парчета сланина за допълнителен аромат.