Хората, които консумират сол два пъти над дневното препоръчително количество, са двойно по-застрашени от сърдечна недостатъчност.

Резултатите от 12-годишно изследване на финландски учени от Националния институт за здраве и социална защита в Хелзинки сред над 4600 души сочат, че прекомерната консумация на сол крие двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност.

Дневното препоръчително количество сол е 6 грама, а употребяващите 13,7 грама имат двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с консумиращите под 6,8 грама.

"Сърцето не харесва солта. Повишеният прием на сол категорично увеличава опасността от сърдечна недостатъчност", алармира ръководителят на изследването проф. Пека Юсилати.

Снимка: iStock

Дневната физиологична нужда от сол за човешкия организъм е двойно по-ниска от препоръчителната, така че злоупотребата със сол е не само излишна, но и изключително вредна за здравето.

Сърдечната недостатъчност не позволява на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв за захранване на организма, което често предизвиква високо кръвно налягане и инсулт.

"Съществува ясна взаимовръзка между прекомерната консумация на сол и високото кръвно налягане - основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт", заявява проф. Сър Нилеш Самани от "British Heart Foundation".

Пълните резултати от научното изследване са представени по време на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона.