Тази година за пръв път в историята на наградите „Оскар“ две двойки ще се състезават за награда. От едната страна са една от най-обичаните европейски двойки – Хавиер Бардем, номиниран за главна роля във филма „Being the Ricardos“, където изпълнява ролята на кубинския музикант Деси Арнас и Пенелопе Крус, номинирана за главна роля във филма „Madres paralelas“. От другата страна са Кирстен Дънст, номинирана за поддържаща роля в „Силата на кучето“ и Джеси Племънс, номиниран за поддържаща роля в същия филм.

Кой от двойките ще се пробере с повече „Оскар“-и според вас? Преди да прецените, нека си припомним най-важното за двете двойки.

Джеси Племънс и Кирстен Дънст vs. Хавиер Бардем и Пенелопе Крус – от кога са заедно?

Снимка: Getty Images

Джеси Племънс и Кирстен Дънст се запознават през 2015 г., когато работят заедно по сериала „Фарго“. В епизодите те са съпруг и съпруга. Любовта им не остава само на екрана и двамата се събират в реалния живот. През 2017 г. обявяват, че са сгодени, ни и до днес сватбата им все още е в бъдещето. През 2018 г. се роди първото им дете, а през 2021 г. се появи и второто.

Снимка: Getty Images

Хавиер Бардем и Пенелопе Крус са приятели дълго преди да се съберат като двойка. Те се запознават през 1992 г. на снимките на испанската комедия „Шунка, шунка“. 15 години по-късно отново участват заедно във филм – „Вики, Кристина, Барселона“ на Уди Алън. През 2009 г. актьорите, считани за едни от най-привлекателните в света, се сгодяват, но пазят новината в тайна и не отговарят на слуховете. Връзката им е официално потвърдена едва през 2010 г. – същата година, в която сключват и брак… отново тайно. През 2011 г. Пенелопе роди първото им дете и две години по-късно дойде и второто.

Джеси Племънс и Кирстен Дънст vs. Хавиер Бардем и Пенелопе Крус – в какво участват заедно?

Снимка: imdb.com

Тъй като са сравнително отскоро заедно, общите проекти на Джеси Племънс и Кирстен Дънст са малко. Те участват заедно във „Фарго“, където се запознават и сега са заедно (отново като семейна девойка на екрана) в „Силата на кучето“ – филмът с най-много номинации тази година.

Снимка: imdb.com

Освен във вече споменатите „Шунка, шунка“ и „Вики, Кристина, Барселона“, Хавиер Бардем и Пенелопе Крус участват още в „Да обичаш Пабло“ и „Всички знаят“. През 2019 г. Пенелопе Крус призна, че отношенията им в реалния живот им помагат на екрана, но съвместните проекти не са нещо, което планират да правят твърде често.

Джеси Племънс и Кирстен Дънст vs. Хавиер Бардем и Пенелопе Крус – награди и номинации за „Оскар“?

Снимка: Getty Images

Номинациите за Джеси Племънс и Кирстен Дънст във филма „Силата на кучето“ са първите в кариерата и на двамата. Това не е изненадващо, защото Джеси стана популярен благодарение на телевизията – той изпълняваше една от ролите в култовия сериал „В обувките на Сатаната“. По-странно е, че Кирстен няма номинации. Тя става популярна още като дете, благодарение на филма „Интервю с вампир“.

Снимка: Getty Images

Общо Хавиер Бардем и Пенелопе Крус имат 8 номинации, като броим и последните им две. Досега Пенелопе беше номинирана за ролите си в „Завръщанe“, „Вики, Кристина, Барселона“ (печели наградата) и „Девет“. Хавиер Бардем пък имаше номинации за „Преди да падне нощта“, „Няма място за старите кучета“ (печели наградата) и „Бютифул“.

Джеси Племънс и Кирстен Дънст vs. Хавиер Бардем и Пенелопе Крус – коя двойка ще си тръгне с повече статуетки?

Снимка: Getty Images

И четиримата актьори ще се изправят срещу много сериозна конкуренция. Най-голям шанс има Кирстен Дънст, която играе ролята на алкохоличка, опитваща да скрие зависимостта си. Единствената ѝ реална конкуренция е Ариана Дебоуз от „Уестсайдска история“, но тя изобщо не е за пренебрегване – преди 60 години Рита Морено получи статуетката за същата роля. Пенелопе Крус трябва да се пребори с жестока конкуренция в лицето на Кристен Стюарт, Оливия Колман, Никол Кидман и Джесика Честенй, но това е категорията, в която е възможно да има най-голяма изненада. Колкото до двамата мъже… шансовете им да получат „Оскар“ тази година клонят към 0. Уил Смит е почти сигурният победител в категорията, в която е номиниран Хавиер Бардем, а в категорията, в която се състезава Джеси Племънс, фаворити са Трой Коцур и Коди Смит-Макфий.

 

Коя двойка ще си тръгне с повече "Оскар"-и тази година?

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?