Швеция оглави списъка от 163 държави като Най-добра страна в света, подобрявайки жизнения стандарт на гражданите си по показатели като здравеопазване, равенство, просперитет и благополучие.

Швеция заема челна позиция в класацията Good Country Index, която (въз основа на 35 отделни индикатора от източници като ООН и Световната банка) измерва доколко една държава отразява интересите на народа си, без същевременно да оказва негативно въздействие върху други страни и околната среда като цяло.

Индексът показва, че Швеция (сравнено с обема на икономиката й в БВП) създава повече "добро" и нанася по-малко вреда на планетата и човечеството, отколкото която и да е друга държава по света.

Световният топ 10 е окупиран също от скандинавски, прибалтийски и западноевропейски страни – Дания, Холандия, Великобритания, Швейцария, Германия, Финландия, Франция, Австрия.

"Една добра страна трябва да допринася за доброто на човечеството. Разбира се, че трябва да обслужва интересите на собствения си народ, но не за сметка на други нации или техните природни ресурси – това е новият закон за човешкото оцеляване”, коментира авторът на доклада Саймън Анхолт, водещ политически съветник и анализатор.

В него България е поставена на 29-о място, като отчита добри показатели в сферата на наука, технологии и култура, а най-лоша оценка са получили критерии като здравеопазване, равенство, просперитет и благополучие - разгледайте подробните инфографики в галерията.