„На какво мирише есента? Какъв ли е вкусът й? Знам ли? – задава си въпроси етнологът Анелия Овнарска-Милушева, която е дълбоко свързана с българските традиции, празници и обичаи и умело ги предава на по-младите хора.

Есента винаги идва като малко разочарование - счита тя. Причината е, че лятото си е тръгнало, а на всички ни се иска да поостане още малко. Дойде ли октомври, Анелия я обхваща празнично настроение. Защото, както признава:

Октомври е моят си месец! И рожденият ми ден е след броени дни! Октомври идва със засукани храни и изкушаващи аромати. Зрели ябълки, круши, грозде, царевица, нар, райски ябълки, тикви и кестени и онзи така опияняващ аромат на канела.

За нея той е един от най-топлите и най-успокояващи аромати на земята. Канелата е използвана по целия свят от хилядолетия и като подправка, и като лекарство, и като ценна търговска стока, идваща от Изтока. Как се е настанила по нашите земи ли? Има ли значение? Нали е тук и мирише на есен, че даже и на уютна зима!

Като се замисли за миналото, отвъд канелените пръчици, радетелката на българщината се сеща, че в нашата традиционна българска култура октомври е месец за празнуване. Реколтата е прибрана от полето. Стадата са по кошарите. Мъжете са се върнали от гурбет. Време е за сглядни хора, годежи и сватби. Време е… То погачи и пити, то курбани и манджи, то зрели плодове и зеленчуци. „Това е то есента, това е вкусът й, това е вкусът на празник. Вкусът на щастието от добре свършената работа и от предвкусването на семейния уют” – казва Анелия Овнарска Милушева. - За капак, радостен детски смях и бабини илачи против болки в краката, за да има много хора и ръченици… с вкус на есен.”

  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)

Анелия Овнарска-Милушева предлага лек срещу уморени крака и против разширени вени, който се прави с пресни диви кестени. Тази рецепта е споделена от нейна приятелка, а тя тази година я изпробва за първи път, но истински вярва, че работи!

ЕТО И РЕЦЕПТАТА ЗА ЗДРАВЕ

1. Събирате пресни диви (конски) кестени в гората или в парка.

2. Нарязвате ги на парченца в подходящ за варене съд и ги заливате с олио или зехтин (мисля си, че може и свинска мас, но не съм сигурна), докато ги покриете съвсем.

Снимка: Анелия Овнарска, личен архив

3. Поставяте този съд в по-голяма тенджера пълна с вода и варите кестените на водна баня за около 20 минути. Сваляте от огъня и оставяте да изстине.

4. Прецеждате мазнината и я сипвате в стъклена бутилчица, която съхранявате в хладилник до 6 месеца.

Ето, вече имате вълшебен кестенов лек за цяла зима! Бъдете здрави и щастливи!

Етнологът „сервира” две сладки изкушения с ябълки:

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ

Почистете няколко ябълки и ги пъхнете във фурната. Не забравяйте и канелата, естествено! Така ароматът и вкусът на есента веднага ще се настанят и във вашия дом.

 

КЕКС С ЯБЪЛКИ

(Не е нито веган, нито кето, но пък е рецептата на баба, светли й небеса, също родена през октомври.)

Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

1 и ½ ч.ч брашно

1 бакпулвер

1 ванилия

1 ч.л. канела

400 г ябълки

Начин на приготвяне:

Разбъркайте съставките последователно. Първо яйцата със захарта. После добавете олиото и брашното. Следват подправките. А накрая ябълките, нарязани на кубчета или настъргани.

Печете кекса в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути или докато порозовее. Можете да използвате и формички за мъфини като мен.

За разкош поръсете с пудра захар.

 

Да ви е сладко!

А ето и как правилно се чупят яйца за най-вкусния кекс - вижте във видеото