Вниманието ви на минувач няма как да не се привлече от ароматът на печени кестени от търговците на улицата. Те са неустоимото гастрономическо изкушения, което есента ни предлага щедро. Освен вкусни, кестените са изключително полезни. Печени или варени, те имат достатъчно богати вкусови качества и не се налага да се подправят със сол или захар.

Кестените съдържат значително количество лецитин, много важен за паметта. Освен това от тях се ускорява метаболизмът. Кестените действат ободряващо и премахват умората не само поради въглехидратното съдържание (250 калории на 100 г), но и защото имат богато минерално  и витаминозно съдържание – А, В1, В2 и С. Например, витамин C е почти колкото в лимона. Елементите са представени в богато разнообразие - калий, калций, магнезий, фосфор, магнезий, желязо, силиций, мед, флуор и др. Кестените като хранителен продукт се използват широко в диетичната кухня поради ниското присъствие на мазнини и липсата  на глутен.

Още римските писатели Вергилий и Плинии пишат за кестените и ястията с тях. Кестените са на особена почит във Франция, където от тях се прави кестеново брашно за сладкиши, приготвят се супи и претенциозни ястия.

Свързана статия: