Ходите ли с обувки с високи токове? Работа ви на крак ли е? В седяща поза ли прекарвате работния си ден? Ако отговорите ви са "да", вие със сигурност познавате умората на краката, придружена с отоци и мазоли.

Най-простият метод за отмора на краката е почивката в американска поза с вдигнати крака на табуретка, стол, ниска масичка или просто протегнати върху възглавничка удома. Това положение облекчава движението на кръвта в краката и предотвратява развитието на разширени вени. 

Топла билкова вана на краката с отвара от лайка и хвощ, и затоплянето на стъпалата във вана с морска сол и мед дават прекрасни резултати.

Контрастни душове на подбедриците със студена и след това с топла вода действат също така успокояващо на нервната система.

Редувайте седенето с  раздвижване. Докато седите раздвижвайте глезенните стави с кръгове. Когато ставите са оставени дълго време в покой, се променя съставът на синовиалната им течност и тя губи смазващата си роля. Появяват артроза и болките, породени от нея.

Вечер намазвайте стъпалата с крем и ги масажирайте. 

Отучете се от елегантния навик да седите с кръстосани крака.  

Ортопедите препоръчват босото ходене вкъщи по чорапи и терлици, вместо с пантофите с твърди подметки. 

Не носете чужди обувки, защото те вече са приели уникалната форма на крака, на човека, който ги е носил.

Полезни са следните упражнения:

- Сгъване и разгъване на пръстите на краката.

- Ходене на пръсти, на пети, на външните краища на стъпалата.

- Повдигане на пръсти и отпускане с раздрусване на целия гръбнак.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Повече по темата може да чуете от аудиозаписа " Отмора за краката", публикуван в началото на поста. Това е целият запис на разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София" в ефира на bTVRadio на 11 април 2014 г.