Надежда Василева меси 12 погачи и приготвя 12 домашни торти, за да помогне с парите от продажбата им на семейство, чийто дом е изгорял. 

Надя прави всичко това само за 2 дни. А общата сума, която успява да събере, е около 500 лв. 

В началото на ноември къщата на Пепа и Иван Нейкови от село Плаково изгаря до основи в пожар. Това е селото, в което в почивните си дни обича да се прибира и Надя. 

Снимка: Надя Василева, личен архив

По професия тя е сладкар и е работила с едни от най-големите имена в кулинарията. Не познава лично семейството, но решава да им помогне с това, което умее да прави най-добре. 

Снимка: Надя Василева, личен архив

Решава да направи торти по рецепта на баба си - с ром и орехи, както и няколко погачи. Предлага на приятелите си да ги закупят, а средствата да дари в помощ на семейството, претърпяло инцидента. Само няколко часа след като публикува поста си във Фейсбук, поръчките започват да валят. 

"Имах нужда да направя нещо подобно. Покрай насъщния исках всички заедно да си благодарим. Хората обаче, освен хляб, искаха и торти. И се получи още по-хубаво, защото рецептата е на баба и връща хората към техните спомени. И когато те се съберат, ще се чувстват добре от това, че са помогнали и че са заедно. Всичко е за добро!" - споделя Надя. 

Снимка: Надя Василева, личен архив

Цялото семейство на Надежда се включва да помага.

Другата баба и вуйчо й чупят и чистят орехи. Бащата и лелята на Надя помагат за дистрибуцията на тортите и погачите извън селото, а майка й - на тези в в селото. Брат й, който  от няколко години живее в Америка, е спонсор на събитието. 

Снимка: Надя Василева, личен архив

Хората, които си купуват от питките и тортите на Надя, са от Велико Търново, Плаково, Килифарево, дори от Поморие. Колегите й от известно софийско заведение също се включват. 

"Поизморих се. Иначе съм удовлетворена! Много се радвам, че се включиха толкова хора!" - с усмивка споделя Надя. 

Снимка: Надя Василева, личен архив

От кметството в село Плаково са изказали своята признателност за проявената съпричастност и оказаната подкрепа на всички, който са се включили в благотворителната кампания. Както и специални благодарности на Надежда "за това, че ни показа, че доброто все още съществува!".

За да подсладиш кекс или мляко, може да добавиш захар или мед. Купуват се от магазина. За да подсладиш един живот, ти е нужно сърце. Не се купува от магазина. Така се раждаш и такъв човек ставаш, заради семейството си, любовта и най-вече заради другия. Защото нищо хубаво няма да бъде такова, ако не бъде споделено.