Ново проучване от Техническия университет в Грац в Австрия установява, че семките и кората на ябълките съдържат изключително полезни бактерии. Това означава, че всичко онова, което изрязваме и изхвърляме в коша за боклук, всъщност ни е нужно. 

Снимка: iStock

За да проведат изследването, изследователите анализирали органични и купени ябълки за тези бактерии във всички части на плода - включително стъблото, сърцевината, семената и корите. Проучването установява, че и двата вида ябълки съдържат почти еднакво  количество от тези бактерии. Също така установяват, че най-голяма концентрация на тази бактерия има в семената на плода. 

"Интересното е, че плодовата пулпа и семената са най-горещите точки за бактерията, докато по кората тя е в по-малки количества. Изяждането на цяла ябълка означава, че сте изяли около 100 милиона от тези бактерии", според проучването.

Въпреки че органичните и купените от магазина ябълки съдържат приблизително същото количество бактерии, проучването също така установява, че биологичните ябълки имат „значително по-разнообразна“ бактериална общност и имат повече „благоприятни ефекти върху здравето на потребителя", отколкото ябълките, купени в магазина.

Главният медицински кореспондент на ABC News д-р Дженифър Аштън казва, че все още не се знае дали повечето от тези бактерии са добри за чревно здраве на хората, но проучването е полезно с това да се тестват повече храни и части от тях, които често изхвърляме."