Усмихнатата и талантлива актриса Албена Павлова празнува рожден ден днес 7 август. Честита да е и дълги години да владее публиката на сцената и от екрана! Пред Ladyzone.bg тя разказва как празнува, какво е отношението й към рождените дни, кои са най-милите думи, които е чула от съпруга си и колега Емил Марков, а за брака им, който продължава повече от 30 години, казва, че и най-дългият път, започва с една малка крачка. Албена Павлова споделя и как е станала вегетарианка.

Ако си мислите, че лятото е време само за почивка, грешите. Както всички актьори, усетили свободата от пандемията, и тя пътува из страната от представление на представление, понякога със съпруга си. На 9 август двамата ще са във Варна, за да представят спектакъла „Непоправимо” – по една от най-новите пиеси на актуалния австрийски автор Щефан Фьогел, постановка на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров”. През есента актрисата ще се впусне в репетиции за ново представление в Сатирата. Но да чуем и видим как отбелязва 56-я си рожден ден!

Снимка: Албена Павлова, личен архив

Албена, какво е отношението Ви към рoждените дни?

Много сложно отношение имам към рождения си ден... (усмихва се) Дълго време изпитвах особено чувство – не е притеснение, не е неудобство от прекомерното внимание към мен, защото много приятели звънят, за да кажат хубави думи. Имала съм случаи да си изключа телефона от нелoвкост, че съм обект на толкова внимание, защото слава на Бога, имам много приятели - и то добри. Но с времето си казах: „Да му се не види, няма нищо по-хубаво от това да ти бъде засвидетелствано приятелство, обич! И колкото и да ми е неловко и притеснително всички да се занимават с мен на 7 август, в крайна сметка веднъж в годината може би си заслужава да приема цялата тази обич спокойно и с благодарност!”

Ако имате пред вид дали приемам рождения си ден, защото се натрупват години в живота ми, за мен, докато съм здрава, това няма значение. Годините имат своя благословия, своя благодат. Те носят много по-голямо умение да приемаш живота и хората такива, каквито са, да се радваш на това, което имаш и да го оценяваш, и да се чувстваш един щастлив човек!

Снимка: Росица Николова

Как празнувате, с кого и къде?

През последните години все така се случва и празнувам рождения си ден в Априлци със сестра ми, с нейните деца и внуци и с Емил. И сега отново сме в тази много тясна, семейна компания.

А децата Ви не са ли с Вас?

Децата вече са големи – синът ми е в Канада в момента, дъщеря ми е в София и не може да дойде. Така че поздравите са по телефона. (усмихва се)

Снимка: .facebook.com/АлбенаПавлова

Седмицата е божие число, знаете ли?

Да, знам, че е свещено еврейско число, харесвам я много, но смятам, че човек може да празнува и на 8-ми, и на 9-ти, и на 10-ти, и във всеки един ден, когато пожелае. Не се фиксирам непременно на 7-ми да приготвям софри за приятели... Има начин това да бъде направено и на друга дата – не съм фаталист!

Торта има ли?

Не, няма. Както казах, сме на Априлци, в къщата на сестра ми и няма да се отдаваме на кулинарни вакханалии. (шегува се)

А и лятото е време за краставици и домати от градината, нали така?

Аааа, много хубаво! За мен като вегетарианец това е най-прекрасното меню!

Снимка: Албена Павлова, личен архив

Как се отказахте да ядете месо?

Това се случи съвсем спонтанно, защото дълго време не си представях, че съм вегетарианка и не ям месо. Зодия Лъв съм и има в мен някаква стръв към месото. (смее се) Не смятах че ще успея да се справя с тази задача, но едно лято, след едно море, установих, че от доста време не съм яла месо и си казах: „Я да продължа и да видя как ще ми се отрази!” И така до ден днешен... Моите мотиви са единствено от морално естество – не искам да ям животни – това е, не ми допада!

На активна почивка ли сте се отдала това лято или имате и представления?

След като ние, актьорите, имахме доста дълъг период на принудителна почивка, сега се радваме на всяка възможност да поработим, да си наваксаме формата, самочувствието... Затова имам представления, пътувам. На 9 август имаме представление със съпруга ми в Летния театър във Варна. Ще играем спектакъла „Непоправимо”, който е много, много добър – препоръчвам го на семейни двойки, защото е изключителна „проверка” за тях. (усмихва се) По пиеса на Щефан Фьогел е, който е доста нашумял австрийски автор, режисьор е Владлен Александров, продукция е на Сливенския драматичен театър. Играем с още двама прекрасни колеги – Таня Йоргова и Августин Демерджиев. Получи се нещо много провокативно и „непоправимо”. (усмихва се)

Пак се връщам на рождения Ви ден. Кое е пожеланието, което сте получили от съпруга си Емил Марков и винаги се сещате за него на тази дата?

Емил не е много по приказките и по тези патетични жестове. Той е от хората, които прекрасно умеят в ежедневието да изразят любовта си, основно чрез грижа и внимание към моите потребности. Едно от най-милите неща, които ми е казвал е, че "всичко в този живот, което прави и постига, е посветено на мен”. Така че... (свенливо се усмихва)

Мило е, наистина!

Да! Да усещаш, че мотивираш човека до себе си, че го вдъхновяваш да работи, да се развива, да постига – това е плюсът на една връзка!

Страхотно чувство за хумор притежавате и двамата, ми е правило впечатление, което мисля, че също е много важно за отношенията между двама души.

Да, така е. (смее се) Той наистина ме разсмива много, много често и това държи връзката свежа. Умението да отговаряш на другия, да бъдеш в постоянна импровизационна връзка с него, е нещо много! Тоест - да не даваш място на рутината, тази вредната рутина, която е загуба на любопитство, защото има и полезна рутина в една семейна двойка и тя се изразява в това, когато някой от двамата тръгне да казва нещо, другият да довърши изречението. Да можеш да четеш мислите на другия, да разпознаваш безотказно настроенията му и да се синхронизираш с него – това е една много красива рутина, която двойките постигат!

Колко години сте заедно със съпруга Ви?

Формално – 32, неформално – 36 години споделяме един и същи семеен живот – продължителен. (смее се)