Какво представлява инсулиновата резистентност? За да разберем какво представлява това състояние, е важно да уточним първо какво е инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който доставя глюкоза до клетките на мускулите, на черния дроб и на мазнините, където тя се използва за енергия. Този хормон също е важен, защото спира натрупването на захар в кръвния поток. Колкото повече храна консумираме, толкова повече инсулин тялото освобождава, за да регулира кръвната захар и да я поддържа в здравословни граници. Въпреки че инсулинът е най-вече замесен в управлението на кръвната захар, той също така засяга метаболизма на мазнините и протеините. Трениращите често наричат инсулина „анаболен хормон“, тъй като поддържане на високи нива е пряко свързано с покачване на килограми (или мускулна маса, ако се използва правилно).

След като ви представихме първа част за това как инсулиновата резистентност влияе върху трупането на мазнини в организма, продължаваме напред.

Тест 5: Триглицериди

От липидния панел триглицеридите обикновено са най-специфичният маркер за инсулинова резистентност.

Често срещана причина за високи триглицериди е прекомерната консумация на въглехидрати, особено на рафинирани въглехидрати и захари.

Когато черният дроб има достатъчно складирана енергия под формата на гликоген (въглехидрати), всяка допълнителна глюкоза се пренасочва към производството на мастни киселини, които мастните клетки използват за синтезиране на триглицериди.

Нормални стойности:

  • Нормални: По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L)
  • На границата: От 150 до 199 mg/dL (1,8 до 2,2 mmol/L)
  • Високи: От 200 до 499 mg/dL (2,3 до 5,6 mmol/L)
  • Мнго високи: 500 mg/dL или повече (5,7 mmol/L или повече)

Тест 6: Съотношение между талия и височина

Напълно безплатен, но точен маркер за инсулинова резистентност е съотношението между талията и височината.

Това е невероятно лесно за изчисляване, тъй като представлява обиколката на талията, разделена на височината.

Пример: Ако талията е 80 см, а височината ви е 170 см, то ще разделим 70 / 170 = 0,411.

Снимка: iStock

Проучвания през годините доказват, че съотношението между талията и височината е отличен начин за проследяване на риск от инфаркт, инсулт, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и общо здраве.

Стойност над 0,5 се счита за рискова и е силно препоръчително да се направи консултация с медицинско лице и да се предприемат стъпки за подобряването. Препоръчително е всеки да измери своето съотношение, тъй като може да се направи много лесно и бързо у дома.

Какво представлява предиабет?

Предиабетът е състояние, при което кръвната захар (нивата на HB A1C) — които отразяват средните нива на кръвната захар — са по-високи от нормалното, но не са достатъчно високи за диагностициране на диабет. В предиабет, бета клетките на панкреаса вече не успяват да произвеждат достатъчно инсулин, за да преодолеят инсулиновата резистентност, което води до повишаване на нивата на кръвната захар над нормалните граници.

Наличието на предиабет е рисков фактор за получаване на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

Хората с предиабет могат да бъдат тествани повторно всяка година. В рамките на предиабетния A1C диапазон от 5,7 до 6,4 процента, колкото по-висок е A1C, толкова по-голям е рискът от диабет.

Снимка: iStock

При тези с предиабет има по-голяма вероятност да развият диабет тип 2, но те могат да предприемат стъпки за предотвратяване или забавяне на диабета.

Рискови фактори за инсулинова резистентност 

Тестването за диабет трябва да започне около 35-40 годишна възраст, заедно с обичайните тестове за холестерол и други маркери за здраве.

Може да бъде препоръчано изследване на по-млада възраст, ако са налични някои от следните рискови фактори:

  • Водите заседнал начин на живот
  • Имате ниско ниво на HDL (добър холестерол) или високо ниво на триглицериди
  • Имате родител, брат или сестра с диабет
  • Имате високо кръвно налягане
  • Имате някои от симптомите на предиабет
  • Били сте диагностицирани с гестационен диабет
  • Родили сте бебе, което тежи повече от 4 кг
  • Прекарали сте инсулт

Деца и тийнейджъри на възраст от 10 до 18 години също е препоръчително да се възползват от преглед, ако имат наднормено тегло и имат два или повече от горните рискови фактори за диабет.

Продължителност на инсулиновата резистентност

Не може да се определи колко точно ще продължи инсулиновата резистентност. Колкото по-рано обърнете внимание и направите необходимите промени в начина си на живот, толкова по-бързо ще можете да я обърнете.

Снимка: iStock

Строго индивидуално е как промените в храненето и въвеждането на физическа активност ще се отразят, но ранното стартиране гарантира по-бързи резултати, както и по-малки вреди за здравето.

Как работи инсулиновата резистентност и какво я причинява?

Редица комбинирани фактори допринасят за състоянието инсулинова резистентност. Основен такъв са повишените нива на мазнини в кръвта. Многобройни проучвания показват, че големи количества свободни мастни киселини в кръвта карат клетките да спрат да реагират правилно на инсулин.

Основната причина за повишени свободни мастни киселини е приемът на твърде много калории и пренасянето на излишни телесни мазнини. Всъщност преяждането, наддаването на тегло и затлъстяването са силно свързани с инсулиновата резистентност.

Висцералната мазнина - опасната коремна мазнина, която се натрупва около вътрешните органи, може да освободи много свободни мастни киселини в кръвта, както и възпалителни хормони, които стимулират инсулиновата резистентност.

Снимка: iStock

Въпреки че това състояние е по-често срещано сред тези с наднормено тегло, хората с ниско или нормално тегло също са податливи.

Други потенциални причини за инсулинова резистентност включват:

  • Фруктоза: Високият прием на фруктоза (от добавена захар, а не от плодове) е свързан с инсулинова резистентност. При вече налична ИР или предиабет, плодове с високо съдържание на захар също е необходимо да бъдат частично ограничени;
  • Възпаление и стрес: Повишеният оксидативен стрес и възпалението в тялото може да доведат до резистентност към инсулина;
  • Физическа активност: Физическата активност повишава инсулиновата чувствителност, докато бездействието причинява инсулинова резистентност;
  • Чревна микробиота: Нарушаването на бактериалната среда в червата ви може да причини възпаление, което изостря инсулиновата резистентност и други метаболитни проблеми.

Основните причини за инсулинова резистентност може да са преяждане и повишена телесна мазнина, особено в областта на корема. Други фактори включват висок прием на захар, възпаление и стрес, липса на физическа активност и генетични фактори.

Интересен факт е, че черният дроб може да складира приблизително 1700 калории. За да може да функционира безпроблемно, без да се омазнява или да създава нови мазнини (най-вече в корема), то е необходимо този запас да бъде постоянно изчерпван.

Основните механизми, с които можем да си помогнем са:

  • Да не приемаме прекалено преработени и калорични храни, които да се усвояват бързо (захар, фруктозен сироп);
  • Да спортуваме, за да използваме натрупания запас в черния дроб и така храненията ни да запълват изчерпаното, вместо да са причина за създаване и складиране на мазнини

Очаквайте трета част на "Как инсулиновата резистентност влияе върху трупането на мазнини в организма"!