Диабетът е придружен от усещане за силна жажда, умора и по-честа нужда от уриниране. На пациентите със заболяването могат да контролират нивата на кръвната глюкоза чрез ядене на яйца. Според проучвания, яйцата могат да помогнат за още множество проблеми, като понижаване на кръвното налягане, холестерола и отслабване.

Симптомите на диабет тип 2 включват сухота в устата, замъглено зрение и главоболие. Състоянието се причинява от панкреаса, който не произвежда достатъчно хормонален инсулин, или от организма, който не реагира на произвеждания инсулин. Инсулинът се използва за контролиране на количеството на глюкозата в кръвта. Съществува по-голям риск от развитие на диабет тип 2, ако сте с наднормено тегло, над 40-годишна възраст или имате семейна анамнеза за състоянието.

Според специалистите обаче яйцата са чудесен начин да поддържат здравословното хранене. Предимствата на яйцата при диетите за диабетици са били пренебрегвани твърде дълго, поради погрешен страх от съдържанието на холестерол. Сега знаем, че храните, които съдържат холестерол, не са проблемни.

Освен това, присъствието на яйца в хранителния режим, помага за решаването на още множество проблеми. Само две яйца дневно са достатъчни, за да подобрят нивото на кръвната захар и да помогнат на пациентите да намалят кръвното си налягане. Яйцата могат и да намалят риска от сърдечни заболявания. 

Освен това яйцата влияят положително срещу очни заболявания, като катаракта в окото и дегенерация на макулата - заболяване, което засяга централната част на ретината. Функционирането на черния дроб би могла да се подобри също, когато се приемат повече яйца. Причината е, че те са богати на макрохимичния елемент холин.