Всеки обичащ себе си човек трябва да помисли за това как да се предпази от досадните зимни простуди, настинки и вирусни инфекции и да вземе най-доброто решение, когато се стигне до температура, запушен нос и кашлица. Понеже ви обичаме и искаме да сте информирани по всички теми, които ви вълнуват, подготвихме специално интервю с д-р Вергиния Николова*.

С нея си говорим за есенно-зимните неприятели – настинките, грипа и вирусните инфекции. Коя е най-ефективната превенция, опасно ли е да се лекуваме сами и как да предпазим най-крехките същества – децата – всички отговори на въпросите от д-р Вергиния Николова споделяме с вас.

В активния сезон на настинките, гриповете и вирусите сме. Как можем да се предпазим от простуда и грип. Коя е най-ефективната превенция?
Колкото и да не ни се иска, навън температурите паднаха до тези, които поддържат нашите хладилници, което е логичното обяснение за възможността лесно да се окажем намръзнали. Всяка наша грешка в облеклото се заплаща с простуда или настинка. Само с преметнат шал около врата и шапка, топли обувки и яке с плътен  хастар можем  да ходим пеша и  да чакаме градския транспорт, сутрин и особено вечер. Вирусите са  непрекъснато около нас, но когато сме във физически и психически комфорт - не се разболяваме. За превенцията няма еднозначен отговор, но в основата й стои поддържане на добра имунна защита, а това  се постига чрез пълноценно хранене,  закаляване, спортуване и положително мислене.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Напоследък хората започнаха да нямат доверие на противогрипните ваксини и да ги отричат като неефективно превантивно средство. Какво е вашето становище по въпроса?
Участвах в няколко професионални  срещи за противогрипните ваксини и специалистите по вирусология проф. д-р  Мира Кожухарова и акад. д-р Ангел Гълъбов обърнаха внимание, че не се популяризира достатъчно необходимостта от ваксиниране срещу грип. Хората, на които работодателите осигуряват безплатни ваксини срещу грип, не бива да се колебаят, а да се възползват от тази профилактика. Много се дискутира има ли вреда от тях и може ли човек да се разболее от грип от ваксинацията.  Практически не е възможно, по-скоро, когато това се е случвало, се обяснява, че човек е бил вече в контакт с болен от грип и разболяването е съвпаднало с ваксинирането. Сега е моментът, който има желание да се ваксинира срещу грип, да го направи.   

През зимния сезон, а и още преди него, по телевизията започват да се рекламират различни медикаменти без рецепта, които ни внушават колко е лесно да се справим с парещото гърло, кашлицата и температурата сами у дома. Какви рискове крие самолечението с подобни медикаменти?
Лекарствата, които се продават в аптеките без рецепта, не случайно са с този режим на отпускане, т.е. с  тях човек може да се самолекува . Също така може да бъдат попитани  за съвет фармацевтите, работещи в аптеките, какво да си вземете за гърло,  за хрема или за сваляне на температура и главоболие, ако не искате да се водите само от рекламите. Рискове от това да се самолекува човек при оплаквания в първите дни от разбитост, тръпки, запушен нос или дращещо гърло, няма. Ако обаче симптомите не отминат, т.е. самолечението не е било успешно, не се чувствате по-добре, а вече минават 3-4 дни, трябва да се потърси лекар.

 

В последно време хората започнаха да изпадат в паника, когато някой в градския транспорт или в магазина кихне или се изкашля, дори да не е проявил симптоми на вирусна инфекция. Как можем да се справим с тази паника и какво ще посъветвате хората, които наистина са болни, а им се налага да излязат да напазаруват или да се придвижат с автобуса?
Място за паника няма. Най-добрият начин да се предпазваме е да носим маска през носа и устата. Да спазваме висока хигиена – чисти ръце, когато се приберем в къщи или влезем на работното място старателно да си измием ръцете със сапун. В тези дни е добре да избърсваме с дезинфектанти или спирт предметите от работната среда, които се ползват от повече хора,  като телефонна слушалка, клавиатура, волан и т.н.  Освен това, ако човек е с добра имунна защита, няма да се разболее, дори и да е в контакт с вече кихащи и кашлящи.

Как майките могат да бъдат спокойни, че здравото им дете няма да се зарази в яслата, детската градина или училището с някой вирус и какво могат да направят, за да го предотвратят?
Децата най-лесно се разболяват, защото техният контакт с другите деца е много тесен, те се хранят заедно, играят, спят заедно дори си разменят и дъвки. В този смисъл предпазването е изолиране от средата, където има болни деца. Затова Министерство на здравеопазването обявява грипни ваканции, за да не се събират децата по време на епидемия заедно.  Точно сега давайте на децата 100 мл прясно изцеден сок всяка сутрин от плод, какъвто то обича.  Закалявайте ги с  разходки и игра на открито,  дори и в по-студеното време.  Това важи и за бебетата, и за по-големите деца. Единствено трябва да се проверява гръбчето и когато детето се изпоти, да бъде прибрано в къщи, преоблечено и затоплено с чайче с лъжичка мед. Освен това семейната атмосфера на любов  е сигурно условие за здраво дете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Какво да правим при първи признаци на простуда, грип или вирусна инфекция?
Да се приберем на топло у дома. Да си приготвим топъл билков  чай. Да си направим топла вана на краката с морска сол. Изключително добре въздействат парна баня, сауна или вана с лавандула, но след това човек трябва да се завие на топло и да почива.  Помага домашна инхалацията над вряща вода със сода бикарбонат или гаргара с една чаша топла вода, в която е разтворена  половин лъжичка сода. Масаж на точките около носа. Към храната е добре да се добави хрян, горчица, суров чесън или суров кромид лук, заради фитонцидите в тях, които имат противовирусен ефект. Ако нямате таблетки за смучене, можете да  облекчите сухото гърло със смучене на костилка от маслина.

Какви домашни отвари, най-общо казано, можем да си приготвяме, ако не искаме да се разболеем – едни казват да пием повече чай, други да хапваме по лъжичка-две мед, трети – да добавяме няколко скилидки чесън към вечерята?
Всичките тези предложения са изпитани средства от народната традиция. При първи симптоми с температура, за да стопирате разболяването чрез бързо изпотяване, си пригответе чай от липа, към който е добавен сок от половин лимон и една лъжица мед. Изпийте наведнъж половин чаша от поохладения чай.  Срещу хрема може да се поставят в ноздрите тампончета, напоени в меден разтвор.

Какви рискове крие боледуването при бременните жени, тъй като при тях лечението протича по-специфично. Какво е първото нещо, което трябва да направят?
В този сезон бременните трябва да избягват обществените места, където се събират много хора като концертни зали, театри и кина. Да се закаляват с разходки  и упражнения. В много училища за бъдещи родители има дори йога за бременни. Да се хранят разнообразно и да консумират свежи плодове. Когато се наложи да се лекуват - има достатъчно лекари хомеопати у нас, има и много продукти на билкова основа. Но когато се появи здравословен проблем, нека бременните жени не се самолекуват.


*Д-р Вергиния Николова е завършила Медицинска академия – София, със специалност и докторска дисертация в областта на имуно-фармакологията. Изкарала е курсове по хомеопатия и рейки.
В продължение на 14 години помага на зрителите в телевизионния ефир по здравословни теми. В момента списва Здравния блог в btv.bg и отговаря на ваши въпроси във форума на LadyZone.bg.