Живеем в дигитално подхранвани времена и електрониката завладява съзнанието на малчуганите. Мисията на родителите обаче е не само да насочват децата си в реалния свят, но и в свръхактивния виртуален такъв.

Научете децата си да използват технологиите по здравословен начин 

Топ 3 съвета, които трябва да следвате:

  1. Стремете се към баланс

Ясно е, че технологиите са неизменна част от жедневието ни и светът става все по-дигитален. В много отношения това е нещо добро и полезно. Таблети и компютри могат да помагат на децата да учат по забавен и увлекателен начин, да изразяват своята креативност и да поддържат връзка с другите. Децата, които познават технологиите, ще бъдат по-добре подготвени за средата, в която ще работят като по-големи.

Логично е обаче и родителите да се притесняват за достъпа на децата до неподходящо съдържание онлайн, за твърде дългото време, прекарано пред екрана и за привързаността, която децата развиват към технологиите.

„Най-важната стъпка е да се установи балансирана или устойчива връзка с технологиите“, казва социалният психолог Адам Алтер, автор на книгата „Неустоимо“. Д-р Алтер обяснява, че по-големите деца разбират концепцията за баланс интуитивно – те знаят, че е важно да се ядат здравословни храни заедно с бонбони и десерти, а същото и че твърде дългото време, прекарано пред екраните, не бива да е за сметка на физическата активност. 

  1. Бъдете модел за подражание

Неустоимото привличане на технологиите е такова както за децата, така и за родителите. Ако малчуганът постоянно ви гледа с телефон в ръка, не може да очаквате от него да стои далеч от технологиите. 

Децата не само копират поведението на членовете на семейството си, но и чувстват, че трябва да се състезават с устройства за тяхното внимание.  

Google и Apple имат решение за това. Те добавят нови функции на телефона, като времеви ограничения за конкретни приложения (за Android) и статистика за времето, прекарано на устройства (за iOS).

  1. Направете използването на технологии семейно занимание

Ако използвате таблет, телефон или компютър, правете го всички по едно и също време и за един и същ период. Установете еднакви правила за всички членове в семейството. Когато поставяте ограничения с децата, спазвайте ги и вие самите. Понякога децата ви са на светлинни години по-напред в технологичния си нюх в сравнение с вас. Оставете ги да ви научат. Така ще повишите увереността им. Важен е и индивидуалният подход към всяко дете. 

Децата ви имат нужда от приятел, а не от враг. Опитвайте се да живеете в тяхното ежедневие, с общи правила. 

Снимка: iStock

Задайте си следните важни въпроси: 

  • Имат ли достъп децата ви до подходящо за възрастта съдържание?
  • Приложенията, които използват, интерактивни и провокиращи мислене ли са, или пасивни? 
  • Сложили ли сте настройки за поверителност?

Отговорите на тези въпроси ще ви зададт посока за последващи действия. 

  • От село Орешене до Харвард - българската учителка, която не просто учи децата
  • Четящо дете в ерата на смартфоните – мисия възможна
  • Кои са най-предпочитаните дестинации за образование след пандемията
  • Познайте кои са тези български звезди като първокласници
  • Как децата на известните тръгнаха на училище
  • Топ 5 съвета за плавен преход към работа след ваканцията
  • Първолаче - внучката на Катето Евро е облечена в народна носия за 15 септември
  • Ивелина Пиралкова, учител: Винаги чета, вместо да седя на телефона
  • 13 неща, които искам детето ми да знае, когато тръгва на училище
  • Кажете тези неща на ученика днес, за да стане достоен човек утре!