Всяко едно от седем момичета на 8-годишна възраст със смартфон е получавало неприлични сексуални текстови съобщения, установява проучване сред милиони съобщения.

Докладът анализира повече от 54 млн. текстови съобщения и над 1,5 млн. часа използване на телефоните от децата.

Около 15,5% от момичетата, които притежават смартфони, са били изложени на неприлични сексуални съобщения до 8-годишна възраст, а до 13-годишна възраст повече от 1/3 от децата, които притежават смартфони, ще бъдат изложени на "секстинг" (от английските думи sex + texting).

Резултатите показват също така, че около 15% от децата до 10-годишна възраст са изпращали гола снимка на себе си или получавали голи снимки.

Снимка: Unsplash/Boudewijn Huysmans

Използвайки технология с изкуствен интелект, американското проучване на Jiminy - приложение, което следи използването на телефона от децата, установява, че между 10 и 17-годишна възраст около 41,5% от сексуалния характер на чата не е взаимен.

Около 60% от текстовите съобщения със сексуален характер при подрастващите между 10-17 години обаче са били взаимни.

Снимка: Unsplash/Dylan Gillis

"Надяваме се, че осветляването на тревожната честота и естеството на сексуалните съобщения ще помогна на  родителите да бъдат по-добре подготвени да се справят с тази деликатна тема", коментира Тал Гутман, изпълнителнен директор и съосновател на Jiminy.

"Сексингът бързо се превръща в нормативна форма на сексуално използване сред подрастващите и тийнейджърите", пише в доклада.

Снимка: Unsplash/Yura Fresh

"Нашата препоръка е, че поради повсеместната употреба на секстинга родителите трябва да бъдат информирани и активно да говорят с децата си за това, както и да го правят на по-ранна възраст, отколкото си мислят, че е необходимо", се казва още в доклада.