Испанците не сядат на коледната трапеза без традиционната супа от кестени, морските дарове и пуйката с конячена заливка, препечен хляб или трюфели. Тържественият десертен завършек пък винаги е ознаменуван от похапването на коледния испански специалитет turrón, или казано на по-разбираем език, нуга по испански.

Пуйка с конячена заливка

Продукти:
1 пуйка
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
3 портокала
1 лимон
50 мл коняк
1 ч.ч. олио
2-3 филийки препечена франзела или сухари, натрошени
50 мл.бяло вино
карамфил
½ връзка магданоз
½ връзка целина

Приготвяне:
Поръсете пуйката с черен пипер и сол, сложете я в намазнена тавичка и печете 20 мин. След това намалете на съвсем тих огън и печете още 40 минути. Добавете бялото вино, китка подправки, скилидки чесън, глава лук, карамфил. Обелете портокалите и лимона. Корите попарете и нарежете на ситно. Сокът излейте върху птицата и печете още 90 минути. Пуйката прехвърлете в плато. Прелейте соса в удобен съд, отстранете чесъна, магданоза и целината, и добавете сварените кори, коняка и натрошените сухари с бялото вино. Леко го сгъстете и залейте върху месото. Отстрани декорирайте парченца портокал.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Морски дарове на фурна по испански

Продукти:
5-6 миди
5-6 скариди
1-2 калмара
4-5 лангустина
5-6 вонгола
4-5 калкана
3–4 бейби октоподи
3 картофа
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 зелена чушка
1 ч. л. риган
зехтин
черен пипер и сол на вкус    
За соса:
главите и обелките на скаридите
1 морков
½ глава лук
1 стрък целина
3 с.л. зехтин
1 с.л червен пипер

Приготвяне:
В нагорещения зехтин запържете нарязаните на ситно лук, чушка и чесън в нагорещения зехтин. След 3-4 минути добавете почистените и нарязани на колелца картофи. Оставете да се задуши. Раците разделете наполовина по дължината, калмарите нарежете на колелца, сепиите - на половинки.

Пригответе соса, като в нагорещения зехтин запържите главите и обелките на скаридите. Като почервенеят, поръсете червения пипер, разбъркайте и прибавете нарязаните на едро лук, целина и морков.Налейте 500 мл топла вода и оставете да ври 15–20 минути. След това пасирайте и прецедете.    

Снимка: couriermail.com.au