.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Един портокал дневно предпазва мозъка от увреждания

Евгений Милов | преди 1 седмица
цитрусови плодове
Снимка: iStock
Цитрусовите плодове намаляват с 25% риска от деменция

Ако хапвате по един портокал дневно, рискът от деменция намалява с близо 25%, сочат резултатите от дългогодишно изследване на учени от японския "Tohoku University" сред 134 000 души.

Не само портокалите, но всички цитруси - групфрут, лимон, лайм - предпазват мозъка от увреждания, водещи до нелечимото заболяване.

цитрусови плодове
Снимка: iStock

Благотворният ефект на цитрусовите плодове върху главния мозък са заради естествено съдържащия се нобилетин - флавоноид, който не само забавя, но дори възстановява увредената памет при хората в напреднала възраст.

Консумирането на цитрусови плодове всеки ден намалява с 23% риска от развитие на деменция или Алцхаймер от останалите, които ядат цитруси по-малко от два пъти седмично. 

цитрусови плодове
Снимка: iStock

Това е от изключително значение, предвид резултатите от съвместно проучване на "University College London" и "Liverpool University" за проблема с деменцията, като се очаква броят на пациентите да нарасне с 60% във Великобритания до 2040 г.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "British Journal of Nutrition".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?