Сексът има много полезни физически и психологически ефекти - включително намаляване на високото кръвно налягане, подобряване на имунната система и подпомагане на по-добрия сън, пише Science alert.

Физическият акт на секс и оргазъм освобождава хормона окситоцин - така нареченият хормон на любовта, който е важен за изграждането на доверие и връзки между хората.

Но интимните ласки имат и тъмна страна - понякога хората умират по време на секс или малко след него. Честотата на тези случаи, за щастие, е изключително ниска и съставлява 0,6% от всички случаи на внезапна смърт.

Съществуват много причини, поради които това се случва на хората. В повечето случаи то е причинено от физическото натоварване на сексуалната активност или от отпускани с рецепта лекарства (например лекарства за лечение на еректилна дисфункция), както и от незаконни наркотици като кокаин - или и от двете.

Рискът от всякаква внезапна сърдечна смърт е по-висок с напредването на възрастта. Съдебномедицинско проучване от Германия на 32 000 случая на внезапна смърт за период от 33 години установява, че 0,2% от случаите са настъпили по време на сексуална активност.

Внезапната смърт е настъпила предимно при мъже (средна възраст 59 години), а най-честата причина е била сърдечен удар, известен още като инфаркт на миокарда. Проучванията на внезапната сърдечна смърт и сексуалната активност в САЩ, Франция и Южна Корея показват сходни резултати.

Неотдавна обаче изследователи от университета "Сейнт Джордж" в Лондон установиха, че това явление не се ограничава само до мъжете на средна възраст.

Дисекацията на аортата е втората по значимост причина (12%). При това слоевете в стената на голямата артерия от сърцето, която кръвоснабдява тялото, се разкъсват и кръвта преминава между тъканите, което води до издуване и разкъсване.

Снимка: iStock

Останалите случаи се дължат на структурни аномалии като кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул, което затруднява изпомпването на кръв от сърцето към останалата част на тялото) или на рядка група генетични заболявания, известни като каналопатии.

При тях йонните канали, които пропускат натрий и калий в и извън клетките на сърдечния мускул, не работят правилно. Промяната на натрия и калия в клетките може да промени електрическия ток през сърдечния мускул и да промени начина, по който той бие.

Промененият сърдечен ритъм може да причини липса на кислород (миокардна исхемия) и да доведе до внезапно спиране на сърдечната дейност, при което сърцето спира да бие, пише още БГНЕС.

Това ново проучване показва, че внезапната сърдечна смърт при хора под 50-годишна възраст се дължи главно на синдрома на внезапната аритмична смърт или на кардиомиопатии.

По-младите възрастни, които са били диагностицирани с тези заболявания, трябва да потърсят съвет от своя кардиолог относно риска, свързан със сексуалната активност.

Въпреки това ниската честота на смъртните случаи в тези проучвания предполага, че рискът е много нисък - дори при хора със съществуващи сърдечни заболявания.