В миналото, на 1 март, традицията повелявала хората да се закичват с мартеници, които били направени от естествени материали – бял и червен вълнен конец.

Но докато едно време естествените вълнени конци много лесно са се разпадали, то днешните мартеници - които масово идват в контейнери с кораби от Китай - са направени изключително от изкуствени влакна, пластмаси и друга синтетика. Така, след като мартеничките бъдат свалени, стават практически неразградими в природата в близките десетилетия, че и повече...

Снимка: Уикипедия

Традицията повелява мартеничките да се връзват за клоните на цъфнали дръвчета. Това, от своя страна, може да нарани както самото дърво, чиито клони ще останат прищипани, така и неговите обитатели – птици и други животни, които могат да погълнат синтетичните конци или да заплетат краката си в тях.

Снимка: iStock

Как да намалим вредния "отпечатък", който оставяме всяка година върху природата с мартениците?

Има един лесен начин. Често се случва в предните години да сме получили толкова много мартеници от близките си, че почти всеки има в дома или офиса си шкафче, в което има доста неизползвани, неносени и неотворени мартеници. Да, те често идват в също толкова трудно разградими малки прозрачни найлонови пликчета. Сега спокойно може да ги рециклирате - като ги подарите тях, вместо да купувате нови.

Снимка: iStock

Не изхвърляйте мартениците. Особено ако не сте имали възможност да се окичите с всички, които са ви били дадени.
Събирайте ги и ги използвайте отново, вместо да ги изхвърляте на боклука. 

Снимка: iStock

И никога не забравяйте – не е нужно да се въоражавате с тонове синтетични мартеници, за да вържете на всеки човек, когото срещнете на 1 март. Може просто да си направите няколко с подръчни естествени материали, но като вложите много повече отношение и въображение. Така ще създаде много повече настроение у отсрещния. Гарантираме ви.