В днешната дигитална ера симптоми като уморени очи и главоболие става все по-често срещано явление. С широкото използване на всякакви екрани на телефони и компютри както в професионална, така и в лична среда, хората прекарват повече време от всякога, взирайки се, което води до умора на очите и дискомфорт. Едновременно с това главоболието се превръща в често срещано оплакване, обикновено свързано с напрежение на очите.

Разбирането на основните причини за тези симптоми е от решаващо значение както за личното ни здраве, така и за продуктивността. Уморените очи и главоболието могат значително да повлияят на ежедневието, поради което е от съществено значение ефективното справяне с техните причинители. Можем да се оборудваме със стратегии за облекчаване на дискомфорта и поддържане на оптимално здраве на очите, като често намират приложение за това специализирани добавки като Neovista Next. Формулата на Neovista Next е със специфична насоченост за справяне с изморените очи, което да предотврати честите главоболия.

Проблемът с уморените очи

Уморените очи се отнасят до състояние, характеризиращо се с дискомфорт, болезненост или усещане за тежест в очите. Честите симптоми, свързани с уморени очи, включват сухота, сърбеж, замъглено зрение и чувствителност към светлина. Хората, които изпитват умора на очите, също често страдат от главоболие или затруднена концентрация.

Няколко фактора допринасят за изморяване на очите. Продължителното време пред екран, независимо дали от компютри, смартфони или други цифрови устройства, е водеща причина. Постоянният фокус и излагането на синя светлина, излъчвана от екраните, може да натовари очите и да доведе до умора. Освен това, неадекватното осветление, като отблясъци или прекалено тъмна среда, може да влоши напрежението на очите.

Основните здравословни състояния, като некоригирани проблеми със зрението, синдром на сухото око или дисбаланс на очните мускули, също могат да допринесат за уморени очи. Освен това дейности, които изискват интензивна зрителна концентрация, като четене на дребен шрифт или шофиране за продължителни периоди, могат да натоварят очите и да допринесат за умора.

Въздействието на уморените очи се простира отвъд обикновения дискомфорт, засягайки ежедневието и продуктивността. Хората с уморени очи може да изпитат трудности при фокусирането върху задачи, намалена ефективност и повишена вероятност от грешки. Освен това постоянната умора на очите може да попречи на дейности като четене, шофиране или удобно използване на цифрови устройства.

Симптомите на уморените очи обикновено не продължават дълго време. Въпреки това при честото изморяване на очите може да се удължи времето на дискомфорт и да има по-продължителни последствия. Поради това разпознаването на признаците и разбирането на причините за уморените очи е от съществено значение за прилагането на ефективни стратегии за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на по-нататъшно напрежение.

Каква е връзката между главоболията и уморените очи

Главоболието е често срещано състояние, което може да варира по вид и интензивност, като всяко има различни характеристики. Най-често срещаните видове главоболие включват главоболие, предизвикано от напрежение, мигрена и клъстерно главоболие.

Главоболието от напрежение обикновено се проявява като тъпа, постоянна болка от двете страни на главата, често описвана като стягане около челото или задната част на главата. Мигрената, от друга страна, се характеризира с пулсираща болка, често придружена от гадене, повръщане и чувствителност към светлина и звук. Клъстерните главоболия са интензивни, мъчителни главоболия, които се появяват на цикли, често локализирани около едното око или слепоочието.

Съществува значителна връзка между уморените очи и главоболието, като напрежението в очите е често срещан фактор за главоболие. Продължителното време пред екрана или дейности, които изискват продължителна зрителна концентрация, могат да доведат до умора на очите, което от своя страна може да се прояви като главоболие. Мускулите около очите и челото стават стегнати и напрегнати, което допринася за появата на главоболие.

Различните главоболия изискват различен тип лечение и грижа. Поради това е важно да се знае причината за него. Главоболието, предизвикано от умора на очите, има специфични характеристики. Познаването им може да ни даде насоки как да облекчим болката си, като се погрижим за очите ни. Характеристиките на главоболие поради умора на очите включват:

 • Развива се след продължително напрягане на очите. Главоболието от напрежение в очите се появява, след като се съсредоточите върху нещо за дълго време. Те няма да се развият, когато се събудите или ако не сте чели, гледали или не сте се фокусирали върху нещо за определен период от време.
 • Болката се подобрява с почивка. Обикновено главоболието от умора на очите ще отшуми, след като си починат очите.
 • Без усещане за гадене. За разлика от други видове главоболие, главоболието от напрежение в очите рядко се свързва с повръщане или гадене.
 • Болка зад очите. Болката обикновено се намира зад или около очите ви. Областта може да се почувства болезнена или уморена.

Как да предотвратим очната умора и главоболието?

Ефективни техники за ежедневието

Предотвратяването на уморени очи и главоболие изисква предприемането на практически мерки, насочени към намаляване на напрежението в очите и поддържане на оптимално здраве на очите. Ето няколко съвета за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на тези симптоми:

 • Правете редовни почивки от екраните: Практикувайте правилото 20-20-20: На всеки 20 минути си правете 20-секундна почивка и гледайте към нещо на 20 фута (около 6 метра) разстояние, за да дадете почивка на очите си. Включете периодични почивки във времето си пред екрана, за да позволите на очите си да се отпуснат и да предотвратите продължителното напрежение.
 • Регулиране на осветлението и настройките на екрана: Осигурете подходящо осветление на работното си място, за да намалите отблясъците и напрежението на очите. Регулирайте настройките за яркост и контраст на вашите цифрови устройства, за да оптимизирате комфорта при гледане.
 • Практикувайте добра очна хигиена: Мигайте често, за да поддържате очите си влажни и да предотвратите сухота, особено при продължителна употреба на екрани.
 • Осигурете си редовни очни прегледи: Планирайте очни прегледи при офталмолог поне веднъж годишно, за да наблюдавате здравето на очите и да откриете всички основни проблеми. Вземете подходяща рецепта за очила, ако е необходимо, включително очила или контактни лещи, съобразени с вашите специфични зрителни изисквания.

Ключови нутриенти за очно здраве

Справянето с проблема на изморени очи и главоболието, което е резултат от него освен чрез външни фактори, трябва да започне и отвътре. Правилната диета и приема на ключови вещества значително може да подобри здравето на очите ви. Може да адресирате често срещаните проблеми на уморените очи като зачервяване и изсъхване чрез добавянето на вещества, които са насочени към справянето специфично с тях.

Специални добавки за очи като Neovista Next са формулирани с витамини, минерали и доказани съставки в помощ на очното здраве. Приема на Neovista Next може да помогне при подобряването на диагностицирани проблеми с очите, които допринасят за очната умора и главоболие. Някои от ключовите съставки на тази хранителна добавка включват:

 • Астаксантин: тази състава е със силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В комбинация с някои витамини стимулира действието на слъзните канали, като по този начин се справя със сухите очи.[1]
 • Лутеин и зеаксантин: Тези каротеноиди са от съществено значение за функцията на ретината и защитават очите ви от оксидативен стрес. Ретината се намира в задната част на окото и предава светлината, която навлиза в окото към мозъка, където се превежда в изображения. Лутеинът и зеаксантинът също помагат за намаляване на напрежението на очите от твърде много излагане на синя светлина от телефон или компютър.[2]
 • Цинк: Този минерал също е от съществено значение за функцията на ретината. Като антиоксидант, цинкът помага в борбата с големия брой свободни радикали, намиращи се в макулата. Елиминирането на тези свободни радикали помага за предотвратяване на увреждане на ретината. Заедно с други антиоксиданти, цинкът може да забави прогресията на някои очни заболявания и да намали загубата на зрителна острота. Цинкът е и ключов за метаболизма на витамин А, който е нужен за правилното функциониране на окото. [3]
 • Витамин С: Друг мощен антиоксидант - витамин С, е от съществено значение за здравата имунна система и функцията на ретината. Витамин С помага в борбата със свободните радикали, намалява риска от катаракта и поддържа здравето на кръвоносните съдове. Освен това този витамин предпазва лещата на окото от вредните УВ лъчения от Слънцето.[4]

Като включите Neovista Next в ежедневния си режим, можете ефективно да облекчите уморените очи и да намалите честотата и силата на главоболието, свързано с напрежението на очите. Уникалната формула на добавката е насочена към основните фактори, допринасящи за умората на очите, включително продължително време пред екрана, стресови фактори от околната среда и хранителни дефицити.

Комбинацията от външен и вътрешен подход за справяне с уморените очи е най-добрата стратегия за този проблем. Може да намалите постоянното напрежение, на което са подложени очите ви чрез няколко практични промени в метода на работата ви. А добавянето на ключови вещества за очното здраве ще подпомогне тези усилия както и за намаляване на очните проблеми, които вече имате и водят до неприятни главоболия.

_________________________________________________________

ЧЗВ:

Как се усеща главоболието при напрежение в очите?

 • Ако изпитвате замъглено зрение, сухи очи, болки във врата и раменете или тъпа болка зад очите, след като сте прекарали дълъг период от време в четене или време пред компютъра, има вероятност да имате главоболие от напрежение в очите. Тази болка обикновено не е интензивна, но може да бъде досадна и да се усеща като непрекъснато дразнене.

Опасно ли е напрежението в очите?

 • Обикновено напрежението в очите е неудобно и дразнещо, но не е опасно. Ако установите, че изпитвате затруднения с уморените очи, е препоръчително да започнете с очен преглед, особено и при наличие на главоболие. Можете да комбинирате съвети от вашия очен лекар с корекции в начина ви на живот и вашата среда.

Могат ли проблемите със зрението да причинят световъртеж?

 • Проблеми със зрението, като напрежение на очите, замъглено зрение или загуба на зрение, могат да причинят замайване в някои случаи. Това е така, защото визуалната информация помага за баланса и движението. Връзката обаче може да възникне и в обратна посока: състояния, които причиняват замайване, могат да доведат до затруднено фокусиране на очите. Например, инфекциите на вътрешното ухо влияят на равновесието и могат да направят стаята да изглежда така, сякаш се върти.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 таблетка. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №23649/21.10.2021Т222103803/08.11.2021г

_________________________________________________________

Източници:

Референции: