Коклюшът, известен също като магарешка кашлица, е изключително заразно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Тези бактерии произвеждат токсини, които парализират части от дихателните клетки, което води до възпаление на дихателните пътища.

През 1914 г. се появява първата ваксина за коклюш, която през 40-те години на ХХ век е комбинирана с токсоид на тетанус и дифтерия, известна денс като DTP. Оттогава се наблюдава последователно намаляване на честотата на заболяването. Ваксината е с около 80% ефективност за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт от коклюш. 

Недостатъкът е, че ваксината осигурява защита в продължение на 5-10 години след последната доза от пълния ваксинационен курс. Вторият проблем е как да се предотвратят страничните ѝ ефекти.

Въпреки това ваксините са не само жизненоважни за децата и подрастващите, но са силно препоръчителни за хората в активна и в напреднала възраст. 

ЗАЩО Е ВАЖНА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОКЛЮШ?

Снимка: Canva

Коклюшът може да бъде особено опасен при бебета под 6-месечна възраст, при които има по-голям шанс да се появят проблеми като:

  • дехидратация;
  • затруднено дишане;
  • пневмония;
  • гърчове (припадъци).

Коклюшът протича по-слабо при по-големи деца и възрастни, но кашлицата може да причини проблеми, включително:

  • болки в ребрата;
  • херния;
  • инфекции на средното ухо;
  • изтичане на урина при кашляне (уринарна инконтиненция).

Ваксината срещу коклюш предпазва бебетата и децата от заболяването. Тя се поставя на няколко дози: първите три са на възраст 1 месец и половина, 3 и 4 месеца. Реимунизацията срещу коклюш се поставя на 6 месечна възраст, 6 и 12-годишни деца.

Заговори се и за ваксинация на бременните жени в края на третия триместър на бременността, което може да осигури защита на новородените от коклюш през първите им няколко месеца на живота. Тя е пожелателна за момента и не бива да бъде поставяна непосредствено преди раждането. 

Много бремени жени в България имат желание да си поставят ваксината, но за сега ваксини за тях не са осигурени, информира Д-р Мирослав Спасов пред bTV новините.

ЕФЕКТИВНА ЛИ Е ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОКЛЮШ?

Снимка: Canva

Когато говорим за защита срещу коклюш, често се споменава и ваксината срещу дифтерия, защото те се предлагат в комбинирана форма. Дифтерията, подобно на коклюша, се разпространява чрез въздушно-капков път и също може да има сериозни последици за здравето.

Интересно е, че въпреки десетилетия на ваксиниране, все още има случаи на коклюш. Защо се получава така? Един от факторите е, че съвременните ваксини за коклюш не предпазват от заразяване. Това означава, че ваксинираните могат да бъдат носители на бактерията, без да проявят симптоми и да разпространяват заболяването на други. 

Медицинските експерти у нас успокояват, че ако детето има всички поставени ваксини, дори да се зарази, ще изкара болестта с по-леки симптоми и няма да е необходимо болнично лечение. 

Ваксините са ефективно средство за контролиране на заболяванията, но не винаги осигуряват цялостна защита. Това подчертава важността на постоянните усилия за подобряване на ваксините срещу коклюш.