Доказателствата, че нездравословната храна не е полезна за тялото ни, а още по-малко за мозъка ни, не спират да се трупат с всеки изминал ден. Сега ново проучване установява, че храненето с високо съдържание на мазнини и захар може да доведе до трайни увреждания на паметта при плъхове, хранени с тези продукти от ранна възраст, пише Science News.

Това изглежда се дължи на факта, че диетите с високо съдържание на прости захари и наситени мазнини нарушават функцията на ацетилхолина - ключов невротрансмитер в мозъка на животните, който участва в паметта.

"Това, което виждаме не само в тази статия, но и в някои други наши скорошни работи, е, че ако тези плъхове са израснали на база нездравословна диета, те имат тези нарушения на паметта, които не изчезват", обясни Скот Каноски, невролог от Университета на Южна Калифорния.

Последните изследвания свързват храненето с нездравословни, преработени храни с риска от болестта на Алцхаймер в по-късна възраст.

Други изследвания показват, че храненето с нездравословни храни може да подкопае контрола на апетита в мозъка, а затлъстяването може да промени способността на човешкия мозък да разпознава засищането и да се чувства удовлетворен, след като хората консумират храни с високо съдържание на захар и мазнини.

Общата констатация в тези проучвания е, че видовете храни, които са често срещани в западната култура, често влияят на паметта - дори когато се консумират от време на време.

И така, какво става, ако хората - или в този случай плъховете, се хранят по този начин от ранна възраст?

Изследователският екип храни плъхове с храни с високо съдържание на мазнини и захар от 26 до 56-дневна възраст - период, който съвпада с юношеството на човека, когато мозъкът претърпява значително развитие. Друга група плъхове на същата възраст вместо това се хранели със здравословна храна.

Снимка: Getty Images

При тестовете за памет плъховете, подложени на диета от нездравословен тип, не могат да разпознаят нови обекти в сцена, която са изследвали преди дни, или ако познат обект се е преместил леко, докато контролната група може, пише БГНЕС. Тези проблеми с паметта се запазват дори когато групата с нездравословна храна преминава на здравословна диета за 30 дни.

Изследователите установяват също така, че групата с нездравословна храна е имала намалени нива на протеин, който пренася ацетилхолин в хипокампуса - мозъчна област, която помага за консолидиране на спомените и пространствената информация. 

  • Какво забъркаха в кухнята Божана от MasterChef и Екатерина от "Ергенът" (ВИДЕО)
  • Как известните българи посрещнаха Великден (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Калин Евтимов от "Бригада Нов дом" за семейните традиции на Великден (ВИДЕО)
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Бавно печено агнешко с пресни картофи и розмарин за Гергьовден
  • 12 поверия за Великден, които е добре да знаем
  • 13 любопитни факта за Великден, които не знаете
  • Читатели на Ladyzone.bg: Показахте ни вашите боядисани яйца за Великден (СНИМКИ)
  • Великденските традиции по света (СНИМКИ+ВИДЕО)
  • Днес е Велика събота: Какво повелява традицията? (ВИДЕО)